Maliník - pomoc při zvýšené teplotě

Maliník - pomoc při zvýšené teplotě
Ostružiník maliník, nebo také maliník obecný (Rubus idaeus) je známý a často pěstovaný zejména pro své plody. Léčivými účinky však vynikají také jeho listy, které navíc dodávají příjemnou chuť čajovým směsím.

Ostružiníky jsou na našem území hojně rozšířené, můžeme je nalézt na okrajích lesů a pasekách, kde je dostatek světla i vláhy.

Léčivé účinky

Léčivou sílu mají jak listy, tak i plody maliníku.

Listy:

Plody

 

Dávkování:

Maliník je možné podávat i dětem, nedoporučuje se v prvních měsících těhotenství.
Nálev – na 0,25 l vroucí vody použijeme 1 lžíci drcených sušených listů, necháme asi 10 minut louhovat. Užíváme 2-3x denně.

 

Další využití

Maliny jsou oblíbeným drobným ovocem často pěstovaným na zahrádkách. Lze je konzumovat samotné, v ovocných salátech, jako součást čajů a výborně se hodí k přípravě sladkých dezertů.

 

Kdy sklízet a jak uchovávat

Pro sklizeň listů je vhodné období po odkvětu od června do srpna. Sbíráme pouze listové čepele bez tuhých řapíků. Sušíme ve stínu buď přirozenou teplotou nebo umělým teplem do 45 oC. Usušená droga nemá výraznou vůni, chuť je nahořklá. Skladujeme na suchém, tmavém místě.

Autor: www.pestovani.in
Foto: SXC
14. 6. 2019