Zelená lékárna

Bazalka: prospívá při stresu, nespavosti i bolesti hlavy

Sbírání lístečků

Bazalka vonná (Ocimum basilicum) je po celém světě velmi oblíbeným kořením, málokdo však ví, kolik zdraví i psychice prospěšných účinků tato jednoletá aromatická bylinka má.

Ať už vás trápí špatná nálada, zažívání nebo vypadávání vlasů. Také byla dříve používána jako afrodiziakum.

Léčivé účinky bazalky

Podle webu www.healthifyme.com vnitřně používáme bazalku jako antidepresivum, proti stresu, napětí, podrážděnosti, nespavosti a bolestech hlavy. Při zažívacích obtížích a nechutenství usnadňuje trávení, brání vzniku plynatosti a uvolňuje křeče. Zrychluje metabolismus, urychluje odbourávání tuků. Užívá se pro lepší odkašlávání, na průduškové astma i pro léčbu močového ústrojí.

Zevně se pak používá proti nadměrnému vypadávání vlasů (vlasová voda), k čištění citlivé, podrážděné pokožky, při aftech a poraněních v dutině ústní (výplachy), proti zánětu v krku (kloktadlo) a na opruzeniny, štípance a špatně se hojící rány (obklad).

Dávkování

Nálev: 1 lžičku sušené bazalky zalejeme horkou vodou a necháme cca 15 min. louhovat. Užíváme vlažný obvykle 2x denně. Pozor – bazalka díky svým silným účinkům nebývá doporučována v těhotenství (přinejmenším první 4 měsíce), při kojení a také pro malé děti. Někdy však může pomoci zvýšit tvorbu mateřského mléka. V této době je vhodné se před započetím vnitřního užívání bazalky poradit s lékařem.

Využití v kuchyni

Bazalka je nenahraditelná při přípravě těstovin a rajčatových jídel, můžeme ji ale použít i do polévek, omáček, salátů. Výborně doplňuje chuť ryb i jiného masa a samozřejmě jí můžeme dochutit i domácí pizzu. Nejlepší je použít bazalku čerstvou, pokud to však není možné, poslouží i mražená nebo sušená. Nebojte se ji přidávat do pokrmů už během přípravy – tepelným zpracováním o svou chuť a aroma nepřijde, právě naopak.

Kdy sklízet a jak uchovávat

Čerstvou můžeme bazalku používat po celou vegetaci, sbíráme přitom zdravé listy, případně i květy. Nejsilnější aroma mají rostliny těsně před rozkvětem, což bývá v červnu-září. V tomto období je vhodné sklízet větší množství natě ke skladování. Pokud je sklizeň dostatečně brzká, můžeme za vegetaci sklízet dvakrát.

Pro sušení sbíráme celou nezdřevnatělou nať. Pokud zamýšlíte další sklizeň, ponechte rostlině dostatečně dlouhý zbytek stonku, aby mohla znovu obrazit. Bazalka patří k velmi choulostivým rostlinám co se chladu týče – usychá už při nejslabších mrazících.

Sesbíranou nať můžeme sušit, zamrazit nebo naložit do oleje. K tomu použijeme olivový (nejlépe panenský) olej, který má dobrou viskozitu a chuťově s bazalkou ladí. Lze ji tak uchovat v lednici až půl roku, přičemž napěchované lístky nikde nesmí přesahovat hladinu oleje. Pro jistotu můžeme povrch oleje posypat trochou soli jako další ochranu před napadení plísní.

Pro zmražení nať opatrně opláchneme a necháme oschnout, poté otrháme lístky, nakrájíme a zamrazíme v sáčcích. Také můžeme k listům přimíchat trošku vody a ve formě na led vytvořit ledové bazalkové kostky, které se snadno používají při vaření.

Při sušení s bazalkou zacházíme opatrně, protože vonná silice z listů velmi snadno uniká. I tak sušením bazalka přichází o velkou část chuti a vůně. Sušíme ji ve stínu při teplotách do 35oC.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: www.healthifyme.com/blog/basil-leaves/, www.webmd.com/diet/health-benefits-basil, www.verywellhealth.com/holy-basil-4766587, pestovani.in
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků