Zelená lékárna

Jak nám prospějí chia semínka

Sbírání lístečků

Pocházejí z Mexika a Guatemaly a někdy se jim přezdívá poklad aztéckých běžců. Označení Chia znamená v překladu „síla“ a v případě těchto droboučkých semínek není vůbec nadnesené.

Chia semínka jsou plody šalvěje hispánské a svým vzhledem připomínají mák. V zemích svého původu se pěstovala ve velkém vedle kukuřice, fazolí a amaranthu. Semínka se konzumovala velice často. Lidé je roztloukali na mouku, přidávali do různých jídel a nápojů.

Prospěšné látky

Podle webu healthline.com obsahují chia semínka omega3 a omega6 mastné kyseliny a jsou skvělým zdrojem vlákniny a bílkovin. Pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi tím, že zajistí pomalé uvolňování sacharidů a jejich postupnou přeměnu na glukózu. Hladina energie nebude kolísat, jsou tedy skvělé pro sportovce i všechny, kdo chtějí hubnout. Dále nabízí vápník, mangan, hořčík, fosfor, zinek, draslík, vitamin B3 (niacin), vitamin B1 (thiamin) a vitamin B2 (riboflavin).

Vláknina

Podle webu healthline. com pomáhají chia semínka při redukci váhy. Kromě jiného se v nich vyskytuje rozpustná a nerozpustná vláknina. Převažuje rozpustná, která přispívá k pocitu nasycení. Menší část nerozpustné vlákniny je určená pro výživu přátelských bakterií v tenkém střevě.

Zmiňovaná vláknina tvoří až 40 procent hmoty semínek. Ve vodě dokážou až 12krát zvětšit svůj objem, stávají se gelovitá a rozšiřují se v žaludku. „Teoreticky by tento fakt měl zvýšit pocit plnosti, zpomalit vstřebávání jídla a pomoci vám automaticky jíst méně. Avšak zvyk, který někteří lidé mají, může převážit nad pocitem sytosti,“ říká výživová poradkyně Veronika Novotná.

Jak se semínka chia užívají

Velmi jednoduše. Přidají se do jakéhokoli jídla podobně jako koření. Nemají však žádnou výraznou chuť a tak jídlo chuťově neovlivňují. Nemusí se mlít, klidně je jezte syrová, ale ne suchá. Namočte je do šťávy, přidejte do nejrůznějších kaší a pudinků, posypte s nimi cereálie, dejte si je do jogurtu, dušené zeleniny, rýže.  Anebo s nimi zahustěte omáčky a dokonce můžou nahradit i vajíčka. „Přidáním chia semínek do receptů se výrazně zvýší nutriční hodnota jídla. Obecně doporučuji dávkování minimálně kolem 20 g chia semínek dvakrát denně. Toto množství odpovídá asi jedné a půl polévkové lžíci. Chia semínka však můžete konzumovat bez obav i ve větším množství,“ uvádí Veronika Novotná.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: www.healthline.com/nutrition/11-proven-health-benefits-of-chia-seeds
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků