Krása

Pitný režim dokáže zpomalit stárnutí

Sbírání lístečků

Přestože nás kalendářní věk je daný, ten druhý, biologický, se od něj může poměrně výrazně lišit. Abyste dokázali „jít proti času“, někdy ani netřeba radikálních zásahů. Zkuste to pro začátek s vodou neboli správným pitným režimem.

Řekli byste, že náš zdravotní stav i to, jak se cítíme, výrazně ovlivňuje správný pitný režim? Není divu, vždyť jsme také přibližně ze dvou třetin stvoření právě z vody.

Pozor na pravidelnost

Nedostatečný pitný režim, to je běžný problém mnoha z nás. Někdy je těžké donutit se najednou vypít třeba sklenici vody, a což teprve počítat, kolik tekutin jsme za den vlastně přijali. Přitom pomoc je snadná – před odchodem do práce vypijte alespoň jeden hrnek, v práci si natočte vodu do 1,5 l velkého džbánu, a tu během pracovní doby průběžně popíjejte. Pak do odpoledních hodin celkem zkonzumujte cca 1,75 litru, což je příjemný základ. Když k tomu přidáte další tři sklenice, na které máte čas, než půjdete spát, rázem se dostanete téměř na 2,5 litru. Pokud byste totiž nepřijímali dostatek tekutin, těžko můžete očekávat efekt anti-agingu, spíše počítejte s opakem.

Nezapomeňte: tělesné buňky díky nedostatku vody nemusí správně fungovat, což se následně projevuje na vašem biologickém věku.

Kolik toho vypít najednou

Nenechte se mýlit tvrzením, že najednou nelze vypít celou sklenici vody – je to o zvyku. Chcete-li počítat s pomocí pitného režimu boji proti stárnutí, pak je třeba smířit se s tím, že je nutné pít skutečně pravidelně konkrétní množství, bez ohledu na pocit žízně. A protože vhodné celkové množství tekutin je u každého přece jen trochu jiné, v závislosti na věku, pohlaví, pohybových aktivitách a podobně, je dobré se řídit jednoduchou radou – pijte tolik, abyste měli světlou moč. Nebo raději o trochu více.

Jakou vodu pít?

Ideální je pití živé vody.

Je okysličená. 99 % kyslíku je vázáno na hemoglobin, který zásobuje kyslíkem veškeré systémy organismu a stimuluje chemické reakce. Kyslík také zbavuje organismus usazenin a je základním faktorem pro spalování toxinů v lidském těle a dodává nám energii.

Je ionizovaná. Má vysoké záporné hodnoty ORP tedy funguje jako silný antioxidant. Živá voda je bohatá na elektrony. Se zvyšujícím počtem elektronů klesá množství škodlivých látek v prostředí. Viry, bakterie, plísně, tyto a další škodliviny v něm jednoduše nedokáží přežít. A nejen to. V prostředí bohatém na elektrony se náš mozek dostává do tzv. alfa stavu, stává se otevřenějším a vnímavějším. Vědci zjistili, že voda se záporným nábojem léčí mnoho chronických nemocí, poruchy trávení a symptomy reflexních poruch. Záporný náboj ionizované alkalické živé vody přitahuje kladné ionty kyselin a dokáže je v těle neutralizovat. Zničí tak škodliviny v zažívacím traktu a napraví mnohé škody.

Další výhodou je, že lépe hydratuje, což ocení hlavně starší lidí, kteří mají problémy s pitím a sportovci při výkonu.

Ať už pijete vodu upravenou nebo balenou, vždy si ji ochucujte čerstvě vymačkanou citrónovou šťávou případně šťávou z jiného ovoce nebo zeleniny (stačí jen lžička na 1 litr vody). Sníží se tím tvrdost vody a zvýší se využitelnost minerálů pro tělo. Pokud chcete vodou mládnout, je potřeba pít neperlivou vodu s trochou čerstvé ovocné nebo zeleninové šťávy. Ideální je voda o pokojové teplotě, tedy ani příliš studená, ani teplá.

Kdy si pití vychutnat?

Nesnažte se zapíjet to, co máte právě na talíři; jde o zlozvyk. Správné je průběžné pití mezi jídly. A pokud chcete skutečně vodou pozitivně ovlivňovat svůj biologický věk, tedy mládnout, odborník doporučuje pít vodu přibližně půl až tři čtvrtě hodiny před jídlem a stejně tak i po konzumaci. 

Připravila: redakce
Foto: iStock
5. 8. 2019

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků