Všechno, co vložíme do úst, ať je to jídlo, pití či pilulky, ovlivňuje naši náladu, mysl, energii a tělesné procesy. Určitě mi potvrdíte, že po nedělní kachně se třemi knedlíky a kupou zelí byste si nejraději lehli. Jde na vás spaní, máte zklidněné nervy a pohyb provozujete tak maximálně v hlavě. Některá jídla vám způsobují podrážděnost, jiná naopak přináší zklidnění.
Určitě se snažíte, aby vaše děti ráno snídaly, ideálně výživná a zdraví prospěšná jídla, protože potřebují palivo k duševnímu i fyzickému výkonu během dne. Vědecké výzkumy prokazují, že děti, které jen jedenkrát za týden vynechají snídani, dosahují horších výsledků ve výkonnostních testech než děti, které startují den výživným jídlem.
Většina z nás chápe význam počítání kalorií a důležitost výživy ve sportu, ale nevěnuje dostatek pozornosti běžné každodenní skladbě jídelníčku. Přitom je tak snadné nastavit si rituály ve stravování, vybírat a zařadit do jídelního plánu potraviny, které vám „zařídí“ dobrou náladu, dostatek energie a zrychlí metabolismus. A naopak vyházet ty, které podporují záchvatová jezení, únavu a deprimovanost.
Co může pomoci na startu?
Když si dobře rozmyslíte a rozvrhnete jídelníček na každý týden dopředu, dokážete dostat pod kontrolu stravování své i rodinných příslušníků. A nemusíte se striktně držet pokrmů rozvržených pro jednotlivé dny. Jídla můžete v průběhu týdne prohazovat podle chuti, připravovat dopředu a klidně i zamrazit.
Pojďme se dnes podívat na to, proč mít přehled o tom co jíme a jak potraviny ovlivňují náladu a energii.
Aminokyseliny obsažené v potravinách mají vliv podle účinku buď to na náladu, jsou psychoaktivní nebo mění hladinu energie, jsou vazoaktivní. Psychoaktivní aminokyseliny – neurotransmitery – mají vliv na chemické reakce v mozku a centrální nervové soustavě. Vazoaktivní aminokyseliny ovlivňují energii tím, že buď snižují nebo zvyšují krevní tlak a srdeční frekvenci. Přitom mnoho z nich má na lidský organismus oba účinky najednou. Psychoaktivní i vazoaktivní.
Například Tyramin je silný stimulant, který se přirozeně vyskytuje ve zrajících sýrech, čokoládě, sójové omáčce, kvašených potravinách a fermentovaných jogurtech, pivu a vínu. Tyramin je silný vazokonstriktor, stahuje cévy a zvedá krevní tlak a tepovku, a s tím přichází vlna energie.
Když se mi narodila mladší dcera, jela jsem na 150 %. Chtěla jsem být výborná matka, zdatná hospodyně, úspěšná podnikatelka a navrch jsem studovala druhou vysokou školu. Když bylo dceři okolo tří let, začala mi rapidně ubývat energie. Když si vzpomenu, čím jsem rychle nahazovala padající energetický řemen, musím se otřást.
Snídala jsem tučné jogurty a banány a zapíjela je kávou. Často jsme si dopřávala čínské a vietnamské rychlovky k obědu. Večer, když všichni usnuli, zasedla jsme k počítači, psala a k tomu popíjela víno a ukrajovala silně zrající sýry nebo čabajku. Byla jsem energeticky vyždímaná, bála se selhání a doplňovala energetický deficit, jako většina z nás, špatně voleným jídlem.
Tyramin se nemá kombinovat s léky, například proti úzkostem a depresi. Velmi citlivý jedinci mohou trpět bolestmi hlavy připomínajícími migrény, když se přejídají potravinami se zvýšeným obsahem Tyraminu. Jídla mají různé vlastnosti a my lidé jsme různě vnímaví vůči jejich vlivu na naši náladu. Někteří z nás jsou velmi citliví na cukr, alkohol, čokoládu či kávu. Pro někoho je sklenka vína či čokoládový bonbon pecka do hlavy.
Autor: Mentální a výživový kouč Petra Krajčinovič