Wellness

Vyznáte se ve vejcích: Slepičí, pštrosí, bio či z podestýlky

Sbírání lístečků

Bez vajíček se v kuchyni obejde jen málokdo. I proto bychom měli věnovat pozornost tomu, jaká vejce kupujeme.

Vejce jsou křehká. V obchodě nahlédněte do krabičky, aby ste doma nezjistili, že jste si přinesli nějaké prasklé. Pokud na naprasklé vejce narazíte, už ho nepoužívejte. I když voní dobře, nikdy nevíte.

Co prozradí kód

Druhou věcí, které při nákupu věnujeme pozornost, je kód na vejci. Právě ten spolehlivě určí, odkud vejce pocházejí a v jakých podmínkách žijí nosnice. Informace o tom, kde byla vejce balena, totiž nemusí odpovídat původu vajec. Ten si ověříme právě na skořápce. Česká vejce nesou označení CZ. Poslední čtyřčíslí na vajíčku označuje konkrétní chov, který si můžete dohledat na stránkách státního podniku Mezinárodní testování drůbeže.

Na krabičce by pak neměly chybět údaje o hmotnosti vajíček (S, M, L, a XL), jakosti či minimální trvanlivosti. Ta nesmí být delší než 28 dní po snůšce.

Kromě země původu vajec a velikosti nás při nákupu bude nejvíce zajímat hned první číslice na vajíčku. Právě z ní zjistíme, z jakého chovu vejce pochází. 

  • Pod číslem 3 najdeme vejce z klecových chovů. Jedna nosnice má nárok na minimálně 750 cm2, v kleci má být hnízdo a prostor pro podestýlku.
  • Dvojka označuje vejce nosnic v halách, kde může být maximálně 9 nosnic na 1m2 plochy a třetina plochy má být pokryta podestýlkou, v případě voliér pak mohou být v jedné pouze 4 patra.
  • Jednička na skořápce ukazuje na slepice chované ve volném výběhu, kde musí být splněna podmínka volného přístupu do venkovního výběhu s maximálně 4 m2 na nosnici.
  • 0 pak označuje vejce z ekologického zemědělství, kde může být maximálně 6 slepic na 1 m2 a krmení musí pocházet z ekologicky vypěstovaného obilí.

Nebojte se exotiky

Doby, kdy v obchodech byla k dostání pouze klasická slepičí vejce, už jsou dávno pryč. Běžně tak můžeme sáhnou i po křepelčích vejcích, jejichž obliba roste.

Oblíbenou „kuriozitou“ jsou pštrosí vejce, které patří spíše mezi sezonní nabídku a poptávka roste především před Velikonocemi. Vyfouknutí takového „vajíčka“ ovšem není žádná legrace a bez vrtačky na proděravění skořápky se neobejdete. Pštrosí vejce váží kolem 1,5 kg a vydá až za 30 běžných slepičích. Vaření pak trvá až hodinu. Můžete si být jisti, že jedno takové vajíčko spolehlivě zasytí celou rodinu.

Tipy na vaření vajec

  • Když vložíte vejce do studené vody a budete postupně zvyšovat teplotu, skořápka nepopraská.
  • Čerstvá vejce se loupou hůř než ta starší.
  • Ke snadnějšímu loupání pomůže zchladit vejce studenou vodou.
  • Pokud se chystáte na ďábelská vejce, pracujte s důkladně vystydlými vejci, aby se nepotrhala.
  • Nadýchaná míchaná vajíčka nejlépe připravíte v páře.
  • K přípravě sázených vajec se skvěle hodí plech na muffiny.
  • Zbyly vám bílky? Pokud je hned nevyužijete, jednoduše je zamrazte.
  • Nevyhazujte skořápky do koše. Poslouží jako hnojivo pokojových rostlin a využijete je i na zahradě jako odpuzovač slimáků.

Připravila: Katka Soušková

Zdroj informací: Kosik.cz, Akademie kvality
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků

UŽIVATEL