Wellness

Chleba a pečivo opředené mýty

Sbírání lístečků

Také si myslíte, že tmavé pečivo je zdravější, celozrnné produkty budou zásadně dietnější a že bílá mouka slepuje střeva? Tyto a další mýty kolují kolem chleba a pečiva už pěkně dlouho, pojďme si je proto blíže vysvětlit.

Každý z nás se jistě snaží stravovat tak, aby si nejen pochutnal, ale aby současně prospěl svému zdraví. Zařadit do svého jídelníčku můžete i chleba či pečivo, zásadní je „správná míra“ neboli množství. Ovšem co si budeme nalhávat – když už si dáte rohlík či krajíc chleba, určitě chcete, aby byl co nejvíc měkký. A musí být vždy tmavý nebo celozrnný? Zkusili jsme tyto a jiné polopravdy a mýty uvést na správnou míru, s pomocí odborníků z Fóra zdravé výživy. Tady je výsledek!


Mýtus: Čerstvý rovná se měkký

Pravda: Kůrka čerstvého chleba by měla být tvrdá a není na škodu, když je na povrchu dokonce i trochu rozpraskaná. Upřímně – čerstvý chleba se ne vždy dá pěkně zmáčknout, jak ho zpravidla testujeme v obchodech. Podstatné ale je, aby byl dobře propečený, protože pak si zachová nejen aroma, ale také menší pravděpodobnost, že bude plesnivět.

A pokud si myslíte, že chleba zůstane déle měkký, když ho uložíte o chladničky, jste na omylu. Nežádoucí procesy spojené s vysycháním chleba probíhají nejintenzivněji právě při teplotě 0 až 10 °C. Co je tedy optimální? Skladovat chleba při teplotě 20 až 25 ºC, zabalený do čisté utěrky a uložený tak, aby mohl „dýchat“.


Mýtus: Tmavé pečivo je lepší než světlé

Pravda: Odpovíme jinak – z pohledu výživy je výhodnější konzumace celozrnných produktů, které představují lepší zdroj vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Co je fakt? Celozrnné pečivo bývá tmavší, ovšem neplatí, že každé tmavší pečivo je automaticky celozrnné. Třeba zrovna to, které si kupujete, mohlo získat tmavší barvu obarvením nebo pražením obilovin, z nichž bylo vyrobené.

Na co ještě pozor? Vícezrnné není synonymem pro celozrnné. Vícezrnné a speciální pečivo může mít určitý podíl celozrnných obilovin, ale pokud jich neobsahuje alespoň 80 procent, jako celozrnné se označovat nesmí.


Mýtus: Celozrnné pečivo je dietnější

Pravda: Celozrnné pečivo obsahuje více vlákniny, proto je vhodnější v rámci zásad správné životosprávy. Ale pozor – jeho energetická hodnota se shoduje s běžným pečivem, a v některých případech může být dokonce i vyšší. Celozrnné pečivo je nutričně hodnotnější, a také hůře stravitelné.


Mýtus: Pečivo přispívá k nadváze

Pravda: Tloustnete, pokud je váš energetický příjem vyšší, než výdej. Jistě, nepopíráme, že zejména bílé pečivo nabízí snadno dostupnou energii, která – pokud není využitá – se ukládá v podobě tuku. Ale svalovat vinu jen na pečivo by nebylo fér. Jak to máte s ostatními potravinami?


Mýtus: Bílá mouka slepuje střeva

Pravda: Bílá mouka nenabízí takové plusy jako mouka celozrnná a obsahuje i málo vlákniny, ve srovnání s produkty z tmavé celozrnné mouky, to je fakt. Nicméně platí – ani bílá mouka, ani výrobky z ní střeva neslepují. Na co tedy pozor? U lidí s dispozicí k celiakii se při konzumaci bílé mouky zvyšuje riziko vzniku celiakie vzhledem k vysoké koncentraci lepku. Podobně u pacientů s dispozicí k alergii na gluten či jinou bílkovinu pšenice je vznik této alergie více pravděpodobný u bílé mouky, než u tmavých celozrnných.

Připravila: Marcela
Foto: sxc
18. 10. 2018

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků