Wellness

Jak se vypořádat s hmyzem v domácnosti: co platí na rybenky, mravence a další

Sbírání lístečků

Zatímco nepříliš milou návštěvu přece jen za pár hodin vyprovodíte, „vetřelci“ z hmyzí říše či zástupci členovců bývají vůči chování svých hostitelů imunní. Na ně většinou platí „ostřejší munice“.

Víte, kdo všechno možná právě teď bydlí s vámi? Můžou to být pavouci, rybenky, štěnice, mravenci.

Obyčejný pavouk

Věděli jste, že v naší republice žije několik stovek pavouků? Ne každý si vystačí s domovem v přírodě, a tak se některé druhy uchylují i do našich domácností. Zlé jazyky tvrdí, že pavučiny můžou být jen tam, kde se neuklízí, ale není to pravda – pavouci mají rádi čistější prostředí a třeba bílé zdi je vysloveně lákají.

Náš tip: Pravidelně kontrolujte okolí dveří a okenních rámů – možná jsou v nich otvory, kterými se pavouci dostávají dovnitř. Když už se tak stane, pak můžete „vetřelce“ šetrně vynést ven nebo zvolit razantnější řešení, například sprej Biolit Plus Stop pavoukům.

Urputné rybenky

Kdo by tyhle vlhkomilné tvorečky neznal. Oč jsou menší, o to více je s nimi trápení, zejména v koupelnách a na toaletách, ovšem líbí se jim i v okolí vodovodních výlevek nebo v teplých sklepech. Polapit se dají stěží, navíc se objevují v hojném počtu. A i když vypadají neškodně, můžou poničit třeba tapety či textilie.

Náš tip: Nejdůležitější je omezit vlhkost v daném prostředí. Současně lze použít ochranné přípravky, jež pracují na principu pastí.

Mravenci

Už je to tak, mravence v bytě nebo rodinném domě nejčastěji najdete v kuchyních, protože tady hledají potravu. Ale jsou k vidění i v koupelnách, zejména kvůli vodě.

Náš tip: Většina druhů je užitečných, proto možná řešíte, zda se pustit do jejich totální likvidace. Ale někdy to jinak nejde. Prodávají se insekticidní spreje, jež se aplikují přímo na mravenčí hnízdo nebo v jeho okolí, nebo takzvané požerové nástrahy.

Roztoči

To si samozřejmě můžete jen pomyslet, jelikož roztoči patřící do skupiny členovců jsou natolik malincí, že je nelze vidět. Bytoví roztoči nikomu nesvědčí, nejvíce samozřejmě škodí alergikům. Mají rádi hodně vlhký vzduch a vyšší teploty, ale třeba v matracích nebo čalounění sedačky se drží celý rok (mimo jiné je živíme kožními šupinkami). Jako klíšťata, když se přisají na člověka. Asi se není co divit – roztoči a klíšťata jsou příbuzní.

Náš tip: Nic lepšího než důkladný a pravidelný úklid ještě nikdo nevymyslel. Doplňkovou pomoc pak poskytnou přípravky, které odpuzují či rovnou likvidují roztoče a šatní moly.

Štěnice

Tento noční hmyz žije díky naší krvi. A protože je skutečně velmi plochý, schová se i v mini škvírách, například u vaší postele, za obrazy a podobně. Stydíte se, že se štěnice objevily právě u vás doma? Dříve se tradovalo, že se vyskytují jen ve špinavém prostředí, ale dnes už se ví, že to není pravda.

Náš tip: Na štěnice se používá převážně chemický postřik nebo se vyhánějí plynem, ale tento způsob likvidace už raději svěřte do rukou odborníků.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: Biolit
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků