Wellness

Má vaše tělo dostatek hořčíku?

Sbírání lístečků

Až třetina Čechů trpí nedostatkem hořčíku. Vyplynulo to z nedávného výzkumu provedeného Centrem pro výzkum a vývoj Lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice v Hradci Králové pod vedením renomovaného odborníka na výživu Prof. MUDr. Zdeňka Zadáka, CSc. Výzkumný tým si dal za úkol zmapovat v lidském organismu právě bilanci hořčíku, jakožto jednoho z minerálů nepostradatelných pro správné fungování těla.

Hořčík je pro náš organismus nepostradatelným prvkem. Je důležitý pro získávání energie a všechny reakce, které s přeměnami energie v těle souvisí. Funkce svalů, přenos vzruchu, správné fungování nervové tkáně, tvorba bílkovin nebo třeba reakce důležité pro ochranu těla před toxickými projevy zevního prostředí – na tom všem má hořčík svůj podíl. Bohužel stále více lidí má ve svém těle tohoto minerálu nedostatek. Důvod je jednoduchý. Přijímáme málo hořčíku v potravě. Podíl na tom mají především nešetrné postupy při pěstování plodin (chemická hnojiva snižují schopnost rostlin přijímat hořčík z půdy) a průmyslové zpracování potravy. Roli hraje také skladba našeho jídelníčku. V tom se totiž vyskytuje příliš mnoho potravin bohatých na cukr a tuk. Hořčík je díky tomu vázán ve střevech a nemůže se vstřebávat do krve. Navíc jíme málo syrového ovoce a zeleniny. Nepřítelem hořčíku je také alkohol, káva nebo například antikoncepce.

Když je málo hořčíku

Jedním z nejčastějších  symptomů nedostatku hořčíku jsou svalové křeče v nohách. Dalším z průvodních jevů jsou nespavost, únava a zhoršená funkce centrálního nervového systému. Mezi nejzávažnější problémy způsobené nedostatkem hořčíku patří srdeční arytmie, nedostatečné vylučování inzulínu a svalové křeče. Dále se nedostatek hořčíku projevuje bolestmi hlavy, celkovou únavou, neschopností se soustředit, bolestmi a křečemi svalů, zácpou, náchylností ke stresu a mnoha jinými poruchami. Ke zvýšené potřebě a tím i k nutnosti zvýšeného přísunu hořčíku vedou hlavně stresové situace a zvýšená fyzická aktivita, ale zvýšit přísun hořčíku je vhodné také v těhotenství, v období kojení, při oslabení organismu chorobou či zvýšenou teplotou a samozřejmě také po požití většího množství alkoholu.

 

Kde hořčík najdete?

Dopřávejte si především dostatek zelené listové zeleniny, celozrnné výrobky, luštěniny a oříšky. Hořčík najdete i v tmavé čokoládě, i když s tou to radši nepřehánějte. Lépe než z potravy se však hořčík vstřebává z vody, kde je přítomen ve formě iontů a má proto vyšší biodostupnost než hořčík v potravinách. Ideálním zdrojem hořčíku je především minerální voda. Vhodné jsou minerální vody s vyšším obsahem magnesia a nízkým obsahem sodíku.

Připravila: Zuzana
Foto: iStock
2. 3. 2021

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků