Zelená lékárna

Jak nám prospějí jahody: mají nízký glykemický index a hodně vlákniny

Sezona čerstvých šťavnatých plodů netrvá dlouho, tak si ji vychutnejte. A pokud byste si jahodovou chuť chtěli připomenout i později, využijte mrazák, zavařte je nebo z nich připravte marmelády a džemy.

Největší výhoda jahod? Má je rád skoro každý, k jejich konzumaci se nemusíme na rozdíl od jiných zdravých potravin nutit. Podle webu bbcgoodfood.com obsahují málo kalorií, velké množství vody, ale také řadu vitamínů, minerálů, stopových prvků a samozřejmě přirozený cukr. Díky nízkému glikemickému indexu zmírňují uvolňování cukru v krvi.

Jak nám prospějí

Podle webu bbcgoodfood.com obsahují jahody antokyanidiny, které působí jako prevence proti zánětům a nemocem srdce.  Obsahují také polyfenoly, z nichž především kyselina ellagová a ellagitaniny regulují hladinu cukru v krvi a krevní tlak. Posilují náš imunitní systém, přispívají ke snížení krevního tlaku, rovněž fungují jako přirozené diuretikum.

Podle webu webmd.com jsou jahody plné antioxidantů, což jsou látky neutralizující škodlivé volné radikály. Lidem s osteoartrózou mohou jahody pomoci snížit bolest a otoky. Obsahují mnoho vlákniny a usnadňují pohyb potravy střevy.

Jak si vybrat jahody

Kubujte jahody, které jsou pevné a sytě červené. Po utrhnutí už nedozrávají. Ideální je samosběr nebo nákup přímo na farmách.

Jak skladovat jahody

Jahody skladujte v ledničce. Ideálně při teplotě kolem nuly.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: www.bbcgoodfood.com/howto/guide/ingredient-focus-strawberries, www.webmd.com/diet/health-benefits-strawberry
Zdroj fotografií: Pexels
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků