Sezona čerstvých šťavnatých plodů netrvá dlouho, tak si ji vychutnejte. A pokud byste si jahodovou chuť chtěli připomenout i později, využijte mrazák, zavařte je nebo z nich připravte marmelády a džemy.
Největší výhoda jahod? Má je rád skoro každý, k jejich konzumaci se nemusíme na rozdíl od jiných zdravých potravin nutit. Přitom nijak nezatěžují kalorické tabulky, obsahují velké množství vody, ale také řadu vitamínů, minerálů, stopových prvků a samozřejmě přirozený cukr. Z dalších látek jmenujme například vlákninu nebo třísloviny, což jsou látky působící mimo jiné dezinfekčně (pomáhají pak například při léčbě zánětů).
Spolehlivé antioxidanty
O jahodách se uvádí, že posilují náš imunitní systém, přispívají ke snížení krevního tlaku, rovněž fungují jako přirozené diuretikum (podporují vylučování kyseliny močové). Z dalších užitečných funkcí připomeňme, že dokážou eliminovat stres, ale i únavu. Od věci však není ani zmínka o těchto plodech jako o přirozených antioxidantech, což jsou látky neutralizující škodlivé volné radikály. Díky tomu se spolupodílejí například i na prevenci arteriosklerózy, zlepšují průtok krve tepnami.
Na mozek i střeva
Z dalších pozitivních účinků jahod ještě zmiňme, že nabíjejí naše mozkové buňky, povzbuzují práci štítné žlázy, zmírňují problémy související s trávicím systémem i usnadňují pohyb potravy střevy. Tak si vychutnejte! Například v lahodném dezertu, který ocení děti i dospělí.
Nepečený jahodový tunel
Suroviny:
– 250 g čerstvých jahod
– 400 g zakysané smetany
– 70 g moučkového cukru
– 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
– 1 balíček Želatinového ztužovače Dr.Oetker
– 100 ml vody
– dětské nebo dlouhé cukrářské piškoty
Jak na to:
Na přípravu krému nakrájejte 2 až 3 jahody na plátky, zbytek ovoce na malé kousky. Zakysanou smetanu, cukr a vanilínový cukr smíchejte a přisypte nakrájené plody. Želatinový ztužovač připravte s vodou podle návodu na obale a vmíchejte do jahodového krému. Důkladně zamíchejte.
Spodek chlebové formy nebo formy na srnčí hřbet (30 x 11 cm) poklaďte plátky jahod. Na ně nalijte jahodový krém a na vrch položte hustě piškoty. Dejte na 1 hodinu ztuhnout. Před podáváním vyklopte z formy a nakrájejte na plátky. Skladujte v chladničce.
Připravila: Marcela
Foto: archiv firmy Dr.Oetker
31. 5. 2019