Řada z nás cizrnu vůbec nezná. Není divu, v našich zeměpisných šířkách se tento druh luštěniny zrovna nehřeje na výsluní. A to je škoda. Pojďme si tyhle velké žlutohnědé kuličky představit.
Je známá také jako římský hrách a jde o druh luštěniny známý především ve Středozemí a v Orientu, kde se s oblibou používá do mnoha pokrmů. Nejvíce se podobá našemu hrachu. Je jen o něco větší a o poznání chutnější. Příjemně voní po oříškách a má široké využití v kuchyni. Na světovém trhu zaujímá místo hned za sójou, fazolemi a hrachem.
Látky pro zdraví
Proč si dopřát tuhle pochoutku? Nejen, že výborně chutná, ale její konzumací uděláte něco pro svůj organizmus. Podle webu healthline.com je bohatá na vápník, železo, mangan, fosfor a selen. Důležitý je rovněž podíl kyseliny listové. Obsahuje i devět základních aminokyselin.
Výživná a sytá
Podle dietoložky Patricie Bridget Lane je cizrna vhodnou složkou stravy vegetariánů. Znají ji i lidé, kteří musí držet nejrůznější diety, např. bezlepkovou, diabetickou, nízkokalorickou, s omezením soli apod. Obsahuje hodně sacharidů, ale i důležitých bílkovin a zdravé vlákniny. Díky tomu dobře zasytí.
Cizrna v kuchyni
V obchodě ji koupíte v podobě vysušených, malých a tvrdých kuliček. Namočením za pár hodin změknou a nabobtnají. Necháme-li cizrnu ve vodě ještě déle, naklíčí. Tím se výrazně zvýší její nutriční hodnota. Asi jediným nedostatkem luštěnin je, že mohou způsobovat nepříjemné nadýmání. Zrna můžeme uvařit a udělat z nich salát doplněný třeba ještě rajčetem nebo brokolicí. Hodí se i na přípravu nákypů, dušených jídel nebo polévek. Asi nejznámějším pokrmem z cizrny je kaše s citronovou šťávou, sezamem, česnekem a mátou. Ta je známá jako hummus. Vynikající je také španělská cizrnová polévka zvaná garbanzo.
Připravila: Věra Hájková