„Výpočet kalorického deficitu je pro hubnutí zásadní,“ zní fráze, kterou najdete téměř v každém článku o hubnutí. Každému však není jasné, co je kalorický deficit, jinak známý jako záporný zůstatek.
Co je to kalorický deficit?
Kalorický (energetický) deficit není nic jiného než spotřeba méně energie ve srovnání s celkovou potřebou. Jinými slovy – jedná se o rovnováhu kalorií mezi celkovými potřebami těla (vyplývajícími ze základních životních funkcí, trávením a denní aktivitou) a kalorickým příjmem.
Jak vypočítat svůj kalorický deficit?
Jak vypočítat kalorický deficit? Chcete-li zjistit, zda máte kalorický deficit, musíte vypočítat, kolik kalorií spálíte během dne nebo jaký je průměrný počet spálených kalorií za týden. Na pomoc přicházejí hodinky, které sledují denní aktivitu a často i její intenzitu (hodinky s monitorem srdečního tepu) a ukazují celkový počet spálených kalorií. Kalorický deficit spočítáte i pomocí různých vzorců.
Pro odhad CPM nejprve musíte vypočítat bazální metabolickou rychlost (PPM) a poté ji vynásobit příslušným činitelem aktivity. PPM je nejnižší úroveň energetických přeměn probíhajících v lidském těle. Energie z PPM se používá k udržení základních životních procesů, jako je dýchání, krevní oběh a práce srdce.
Dodané kalorie
Jídlo nám dodává energii (kalorie) ve formě bílkovin (4 kcal / g), sacharidů (4 kcal / g) a tuků (9 kcal / g). Do tohoto seznamu lze také přidat ethylalkohol (7 kcal / g). Tyto přísady jsou tráveny, což zabírá určitou energii, a říkáme tomu Thermal Food Effect. Je to 5 – 15% dodané energie a liší se podle složení stravy. K hubnutí vám tedy pomohou nejen zdravé recepty.
Lidé často dělí produkty na nezdravé tuky a potraviny na hubnutí. Je snazší zhubnout konzumací nízkokalorických a středně chutných produktů, ale vysoce kalorické kombinace potravin lze zahrnout do stravy s energetickým deficitem a není to tak, že by se každý koláč se smetanou automaticky ukládal do tuku.
Komerční prezentace
Foto: Pexels
19. 1. 2021