Strašit hned zkraje článku není zrovna pěkné, ale realita je zkrátka taková. Víte, které čtyři hrozby vám zkracují život? Obezita, vysoký krevní tlak, kouření a příliš mnoho cholesterolu. Tak si na něj posviťme.
Už pár let nám teoretikové i praktici připomínají, že existují dva typy cholesterolu – ten hodný (HDL) a pak ten zlý (LDL). Když se dlouhodobě zvýší hladina špatného cholesterolu v krvi, začne se usazovat na stěnách cév a hrozí ateroskleróza. Což ve spojení s vysokým krevním tlakem může mít za následek infarkt myokardu nebo mozkovou mrtvici.
A proč vůbec stoupá hladina špatného cholesterolu? Kromě dědictví po předcích může jít o stravovací zvyklosti (nadměrné množství živočišných tuků), minimum nebo vůbec žádný pohyb, kouření a příliš vysokou váhu.
Co vám chybí?
Víte, že vitamín C lidově řečeno „vymývá“ přebytek cholesterolu z tepen? Na pomoc ještě přicházejí vitamíny skupiny B, také E a pak minerály zinek, hořčík vápník, draslík a křemík.
Pochutnejte si
Máte-li jen mírně zvýšenou hladinu cholesterolu, dopřejte si mořské ryby. A pokud je nemusíte, nahraďte obsah omega3-mastných kyselin lněným olejem nebo semínky například v salátech. Dalšími důležitými vojáky, kteří se šikují v proticholesterolové armádě, jsou potraviny s vysokým obsahem vlákniny, ať už jde o celozrnnou rýži, celozrnný chleba nebo pečivo, obilnou kaši, luštěniny, ovoce (citrusy, hroznové víno, jablka, hrušky, banány, švestky, meruňky, borůvky), zeleninu (mrkev, celer, kukuřice, cibule, česnek, pórek, fazolové lusky…), ale i mandle, vlašské ořechy, rostlinné oleje lisované zastudena a semínka.
Chcete praktický příklad?
Například jablka obsahují až 30 procent pektinu, který snižuje nejen cholesterol, ale i vysoký krevní tlak. A což teprve kyselé zelí! Klidně by mohlo aspirovat na přezdívku „Zdraví, které nás baví“, protože upravuje látkovou výměnu tuků a snižuje koncentraci cholesterolu v krvi. Vyrovnat poměr mezi dobrým a špatným cholesterolem napomáhá také konzumace obilných vloček – dejte si každý den na talíř zhruba 80 g vloček (kaše, müsli). A i když samotný patrně jíst nebudete, vězte, že přidávat česnek do pokrmů rovná se velice prospívat vašemu organismu (obsahuje látku, která působí proti enzymům, jež zvedají hladinu tuku v krvi). Ale pozor, česnek tuto látku zvanou alicin obsahuje halvně v syrovém stavu.
Na co raději zapomenout
Už jsme vás nabádali, že je třeba omezit živočišné tuky (pomůže i zdánlivá drobnost: než začnete maso péct, dusit nebo smažit, odkrájejte z něj byť i malé kousky tuku) a pokud začínáte bojovat s nadváhou, snižte celkový příjem kalorií. Z pohledu tuků se ještě zaměřte na uzeniny (méně je lépe)a ani vnitřnosti nepokládejte za běžnou potravinu, bohužel jsou bohatým zdrojem cholesterolu. Chcete-li potrénovat svou vůli a odhodlání, kolem fast foodů zrychlete tempo, a když ještě dodržíte zásadu, že méně sladit neznamená si škodit, a zkusíte obecně snížit množství konzumovaných sladkostí, bílé mouky i tučných mléčných výrobků, udělali jste pro sebe mnoho dobrého. A teď ještě jednou zkuste přidat do kroku, i když zrovna nejdete kolem rychlého občerstvení – pohyb přece patří ke zdravému životnímu stylu!
A co pít?
Neuděláte chybu, když do svého pitného režimu zařadíte černé a zelené čaje. Bránit ukládání tuků v játrech pomáhají bylinky, konkrétně čaj z řepíku, vázat cholesterol ve střevech zase dokáže pískavice řecké seno (semena).
Tip Jarmily Mandžukové, autorky knihy Co nám chybí, když…
„Hladinu škodlivého cholesterolu v krvi prokazatelně snižuje lecitin, obsahují ho například sojové boby a vůbec výrobky ze soji nebo pivovarské kvasnice. Lecitin navíc chrání játra, eliminuje únavu a zmírňuje bolesti kloubů. K dostání je i jako potravinový doplněk.“
Připravila: Marcela
Zdroj: Co nám chybí, když… www.nakladatelstvi-start.cz
Foto: iStock
3. 10. 2019