Pokud jste někdy dodržovali redukční dietu, pravděpodobně jste se potýkali s hladem. Stravujte se podle glykemického indexu a předejdete hladu.
Zjednodušeně řečeno: glykemický index (GI) udává, jak rychle se cukr z jídla dostane do krve. Je dobré vědět, že čím vyšší je hodnota GI, tím rychleji se cukr vstřebá, a vy zase tím dříve budete mít hlad. Kdo se snaží dodržovat redukční dietu, měl by tedy sledovat i hodnoty GI – čím budou nižší, tím lépe pro vás.
Jak to funguje
Když sníte pokrm se sacharidy, stoupá hladina cukru v krvi a vyplavuje se hormon inzulín. Právě tento hormon sice umí „zařídit“ opětovný pokles hladiny cukru v krvi, jenže – jakmile cukr klesne příliš, znovu se přihlásí pocit hladu, nebo minimálně chuti. Pro lidi, kteří nemají vůli pevnou jako skála, je to vlastně signál – dejte si zase něco dobrého. Jenže následná konzumace jídla znovu zvýší cukr v krvi, ten se opět sníží, dalším jídlem zvýší… Aniž byste byli lékaři nebo odborníky na diety, asi je vám jasné, že častější výkyvy rozhodně neprospívají vašemu organismu, ba právě naopak.
Jaký glykemický index je vhodný pro hubnutí
Pokud držíte redukční dietu, prospějí vám potraviny s nízkým GI (<50). Glukóza se z nich vstřebává pomaleji a díky tomu nedochází k velkým výkyvům, hladina cukru v krvi je stabilnější. Navíc ani nebudete pociťovat tak častý hlad, nebude vás tolik honit „mlsná“. Mezi potraviny s nižším GI mimo jiné patří mnohé druhy zeleniny, některé ovoce, ale také například mléčné produkty, ořechy a jiné. Ovšem chce to předem si zjistit potřebné údaje.
Jaké potraviny jsou vhodné:
- celozrnná mouka
- přírodní rýže
- luštěniny
- ořechy
- většina druhů zeleniny
- méně sladké ovoce
- hořká čokoláda
Výše GI je ovlivněná vzájemným poměrem tří základních živin – sacharidů, tuků a bílkovin, také obsahem vlákniny, jež zpomaluje využití cukrů, dále způsobem zpracování potraviny a velikostí porce. Hodnotu GI snížíte tím, když k sacharidům přidáte kvalitní oleje, tuky a bílkoviny.
Hodnotu GI ovlivňuje i způsob přípravy potravin. Čím déle budete jídlo tepelně upravovat, tím budete hodnotu GI zvyšovat. Zajímavé je, že hodnotu GI u ovoce ovlivňuje i jeho zralost. Čím zralejší, tím se hodnota GI zvyšuje.
Připravila: Věra Hájková