Artyčoky mají velice zajímavou chuť a také málo kalorií, což ocení jak labužníci, tak věční hlídači hmotnosti.
Možná vás překvapí, že vypadá jako velký bodlák, který je potřeba pečlivě okrájet. Jí se totiž jen střed artyčoku, a to ještě tepelně či jinak upravený, protože zasyrova se v kuchyni prakticky nepoužívá. Při okrajování si ruce zakapejte citronovou šťávou nebo si vezměte rukavice, protože může obarvit ruce, které jdou pak těžko umýt.
Zkontrolujte si, zda jsou čerstvé, tedy mají pevné, nikoliv seschlé listy. Čerstvost poznáte i doma, ale to už bude pozdě. Když snadno odlomíte stonek, je to dobré znamení, pokud ho budete muset uříznout, zelenina už má něco za sebou.
Artyčok v kuchyni
Využití artyčoku v kuchyni je celá řada a liší se podle zemí. V Itálii mají speciální „nádivku“, se kterou artyčoky vaří, v Izraeli se smaží a ve Španělsku se mladé artyčoky přidávají do vaječných omelet nebo dělají jako obdoba českých brambor v popelu. Nejčastěji se ovšem artyčok vaří, ať už samostatně nebo s kořením.
Je ideální do polévek nebo omáček – často se podává zalitý holandskou omáčkou. Chutný je také jako součást salátů, zapečený se sýrem nebo těstovinami či jen tak na grilu. Možností, jak artyčok využít, je spousta. Oblíbená je také jeho nakládaná varianta, která se v některých zemí používá jako ingredience na pizzu.
Jak nám prospěje
Podle webu www.healthline.com patří artyčoky mezi jeden z nejlepších přírodních prostředků na játra a žlučník. Zvyšuje tvorbu žluči i její vylučování, přispívá k detoxikaci jater a následnému vylučování škodlivin z těla. Obecně platí, že podporuje metabolismus a zlepšuje trávení. Také se může užívat jako doplněk při cukrovce, snižuje hladinu krevního cukru. Dobře poslouží i při léčbě kožních problémů v důsledku alergií (například ekzémů), dále při revmatismu, astmatu a podobně. Hlavní látkou je hořčina cynarin, dále artyčok obsahuje flavonoidy, sliz, organické kyseliny, vitamíny A a B a jiné složky.
Připravila: Katka Soušková