Už naši předkové si na jaře dopřávali očistné kúry, aby zbavili svůj organismus škodlivin, jimiž ho zaplavili během zimy. Změnit, byť dočasně, jídelníček si však žádá pevnou vůli. Jak tedy na jarní detox.
Jeden den ovocno-zeleninový
Jeden den v týdnu, například pondělí, proměňte v zeleninovo-ovocný. Další dny se stravujte, jak jste zvyklí. Jen uberte celkové množství jídla, omezte maso, uzeniny, sladkosti a tučné produkty, více konzumujte právě ovoce a zeleninu. Ono „více“ není nic strašného; stačí třeba jedna dvě nastrouhané mrkve místo svačiny a podobně.
Prospěšné bylinky
Jak uvádí Jarmila Mandžuková ve své knize Co pít, když,: „ Na pročištění organismu je výborný nápoj z kopřiv a listů pampelišek, který nejen pročišťuje, ale také posiluje. Z obou druhů rostlin utrhněte několik listů, které rozmixujte a nasypte do 300 ml vody, nechte jednu hodinu louhovat. Následně přeceďte a vypijte. Nebo zkuste tuto kombinaci: nať a kořen pampelišky, čekanky, pelyňku a jablečníku.“
Den začněte s vodou
Podle Institutu of Natural Healt byste měli každé ráno vypít na lačno šálek vlažné či teplé vody, do něhož lze přidat citronovou šťávu nebo jablečný ocet. Například jablečný ocet kromě jiného přispívá ke snižování hladiny cholesterolu, působí antibakteriálně, dodá tělu vitamíny, minerály, ale i rozpustnou vlákninu pektin – díky ní získáte pocit větší sytosti.
Přidejte také semínka
Lněné semínko se tradičně užívalo vždy, když lidi trápil problém zvaný zácpa. Ovšem vsadit na něj můžete právě i při očistné kúře. „Nejlepší je semínka rozemlít nebo nasekat nožem a přidávat bez jakékoliv tepelné úpravy například do zeleninových salátů; následně hojně zapít vodou. Pak působí ve střevech jako kartáč a současně podporují zdravou stolici. Lněná semínka kromě vlákniny a dalších složek obsahují prospěšné mastné kyseliny omega-3 a omega-6,“ vysvětluje výživová poradkyně Ivana Bednářová BA.
Užitečná řepa
Podle webu healthline.com má konzumace červené řepy blahodárné účinky na pročištění těla, speciálně střev. Pomáhá také v případě zácpy. Řepa má rovněž močopudné účinky, čímž podporuje vylučování vody a nežádoucích kyselin z těla. Zkuste spojení šťávy z řepy a mrkve, případně z jablek, nebo ji samotnou zřeďte vodou. Chutnat vám bude i upečená: očistěte ji, nakrájejte na kolečka, a ještě na poloviny, dejte na plech s pečícím papírem. Posypte provensálským kořením a mořskou solí, pokapejte olivovým olejem a upečte v troubě (v polovině doby pečení plátky otočte, opět okořeňte a pokapejte olejem).
Připravila: Věra Hájková