Tvarem někomu může připomínat broskev, ovšem na rozdíl od ní nemá pecku. Co je na kaki ještě příjemné? Snadno se konzumuje, skvěle chutná a je zdravé!
Víte, že kaki se poprvé objevilo už v 7. století v Číně, Koreji a Japonsku? Do Evropy dorazilo přibližně o tisíc let později.
Není kaki jako kaki
Dnes se pěstují doslova stovky odrůd, zejména pak v Číně a Japonsku. Dvě nejdůležitější odrůdy na evropském trhu ovšem představují kaki Persimon Bouquet, pěstované ve Španělsku, a Sharonovo ovoce z Izraele. Odrůda kaki Persimon Bouquet se prodává přibližně od poloviny října do prosince, kdežto Sharonovo ovoce dozrává v prosinci a lednu.
Chutné a zdravé ovoce
Kaki Persimon Bouquet (dále jen kaki) nabízí ve 100 g přibližně 293 kJ, což je velmi dobrá zpráva pro všechny, kteří si hlídají štíhlou linii. Pokud hledáte další plus, pak vězte, že u čerstvých plodů na přímou konzumaci se ani nemusí loupat slupka.
A to nejdůležitější? Kaki je velice zdravé. Obsahuje řadu vitamínů (například A, C a další) i minerálů (draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo či mangan). Ale to není vše. Díky vláknině budou lépe pracovat vaše střeva a pektin zase přispívá ke snižování cholesterolu v krvi. Dále toto kaki nabízí potřebné aminokyseliny, které si náš organismus neumí vyrobit. Zajímavý je rovněž antioxidant lykopen zpomalující stárnutí. Shrnuto a podtrženo: kaki podporuje imunitu, činnost metabolismu, doporučuje se i při stresu a únavě stejně jako třeba při srdečních chorobách a dalších zdravotních obtížích.
Jak ho konzumovat?
Snadno – plod omyjte a můžete si na něm pochutnávat. Hodí se i do ovocných salátů, jako náplň například štrúdlu, můžete z ně připravit džem stejně jako třeba chutney, ovšem dá se i konzervovat, například mražením. Kaki se nebojte ani jako přílohy například ke kuřecímu, vepřovému nebo jehněčímu masu.
Náš tip: kaki chutney
Suroviny:
– 2 kg čerstvých plodů kaki Persimon Bouquet,
– 3 lžíce oleje,
– 2 červené cibule,
– 2 lžíce nastrouhaného zázvoru,
– 1 červená kapie,
– 2 dl ananasového džusu,
– 1 dl vinného octa,
– 4 lžíce hnědého cukru,
– 1,5 lžíce garam masaly,
– špetka chilli, špetka soli,
– hrst opražených nasekaných makadamových nebo jiných ořechů.
Jak na to:
Cibuli nakrájejte na malé kostičky. V rendlíku rozehřejte tuk a cibuli nechte zesklovatět. Přidejte zázvor a na malé kostičky nakrájenou kapii, restujte 2 minuty. Přisypte cukr a nechte zkaramelizovat. Zastříkněte octem a počkejte, až vyprchá. Nakonec vložte na kousky nakrájené kaki bez slupek a vařte další minutu. Zalijte džusem, přidejte koření a jemně osolte. Povařte cca 30 minut, až se tekutina odpaří. Odstavte z ohně a smíchejte s ořechy.
Připravila: Marcela
Foto: Kaki Persimon Bouquet
3. 2. 2021