Přestože se názory na konzumaci kávy liší, má při správné konzumaci mnohé dobré účinky na zdraví. Víte jaké?
Podle registrované dietoložky Andrei Dunn, RD., z webového portálu health.clevelandclinic.org, pravidelné umírněné pití kávy svědčí naší tělesné schránce. Kromě jiného zmiňuje přítomnost antioxidantů, které chrání buňky před poškozením. Uvádí, že jeden šálek obsahuje například vitamíny B, draslík a riboflavin.
Co patrně dokáže káva ovlivnit
Andrea Dunn poukazuje na to, že pravidelné pití kávy přináší nižší riziko vzniku Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Kofein totiž pozitivně působí na paměťovou výkonnost a pravděpodobně snižuje i tvorbu beta amyloidu v mozku. Dalším častým onemocněním, kde může káva zmírnit negativní příznaky, je cukrovka 2. typu, onemocnění charakterizované zvýšením hladiny krevního cukru. Šálek kávy vám zlepší náladu a snižuje riziko deprese.
Jak ji správně připravit
Abyste z kávy získali co nejvíce dobrého, musíte dbát nejen na výběr kvalitních kávových zrn, ale i na další faktory. Včetně její přípravy. Základem je správná hrubost mletí, ovšem nezapomínejte ani na stlačení namleté kávy; špatné napěchování může zamezit průtoku vody nebo naopak proteče namletou kávou moc rychle. Současně je třeba ohlídat optimální teplotu vody a tlak průtoku. Poslední věcí je čas; příliš dlouhý průtok může znehodnotit kávovou směs a do šálku pak putuje „přepálený“ extrakt.
Doporučení profesionálních baristů
Ti výše zmíněná pravidla shrnuli do několika čísel, stačí si je zapamatovat: 7-30-90-9-25. Jinak řečeno: 7 gramů čerstvě mleté kávy stlačte silou 30 kg a nechte jimi protékat vodu o teplotě 90 stupňů pod tlakem 9 barů po dobu 25 vteřin. Svěřte práci automatu. Nezapomeňte! Vychutnat si různé druhy kávy předpokládá, že váš kávovar bude vždy čistý.
Připravila: Věra Hájková