Zelená lékárna

Libeček – přírodní maggi

Libeček je starodávným, dnes trochu opomíjeným kořením a léčivkou. Jde o poměrně velkou rostlinu, může dorůstat až 2 metrů. Mladé listy krásně voní a umí úžasně dochutit polévky a další jídla.

Léčivé účinky libečku

Zevně:

  • vhodný jako přísada do bylinkových koupelí (deodorační účinky, blahodárný vliv na klouby)
  • žvýkání listu odstraňuje zápach z úst
  • rozemletý s olejem léčí plísně a jiné kožní choroby

Vnitřně:

  • působí blahodárně na zažívání
  • proti nechutenství, plynatosti
  • při špatné funkci žaludku a žlučníku
  • čistí krev
  • je močopudný a pomáhá při potížích s ledvinami, prostatou, močením
  • na kloubní potíže
  • na celkové posílení


Dávkování libečku:

2 lžičky sušeného listu přelejeme 0,25 l horké vody a necháme cca 10 minut louhovat. V případě kořene použijeme menší množství. Pijeme teplý 2-3x denně.

Pozor, libeček není vhodné používat ve větších dávkách dlouhodobě. Také by se mu měli vyhnout lidé s vážným onemocněním ledvin. Nedoporučuje se ani těhotným a kojícím ženám a také ženám trpícím silným krvotokem při menstruaci. Při používání vyšších dávek je třeba chránit se před sluncem – silice libečku zvyšují fotosenzibilitu.


Další využití libečku

Libeček je výborným kořením zejména do polévek a vývarů, připomíná svou chutí maggi, jen je dokonale zdravý a přírodní. Lze s ním dochutit spoustu dalších věcí – omáčky, masité pokrmy, luštěniny, dodá zvláštní chuť bramborám a skvěle se doplňuje se sýry. K tomuto účelu jsou nejvhodnější listy.


Kořen libečku se používá jako zelenina, plody jako koření, k výrobě likérů a parfémů.
Kdy sklízet a jak uchovávat


Listy sbíráme v průběhu celé vegetace. Vhodné jsou pouze mladé listy. Lze je používat čerstvé, mrazit nebo sušit. Sušíme celé lodyhy na tmavém místě, ideálně nepoužíváme umělý zdroj tepla. Listy otrháváme až po usušení celé lodyhy. Skladujeme v uzavřené nádobě ve tmě a suchu.


Kořen lze sbírat brzy na jaře nebo pozdě na podzim. Lze použít pouze rostliny starší než rok. Opláchnutý kořen necháme mírně zaschnout a nakrájíme jej na plátky. Ty sušíme teplotou do 30ti stupňů. Uchováváme v papírových sáčcích.


Semena sbíráme koncem léta, kdy začínají hnědnout. Uložíme do papírových sáčků a necháme v suchu a teple doschnout. Skladujeme stejně jako kořeny.

Autor: www.pestovani.in
Foto: iStock
18. 4. 2014

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků