Wellness

Mlsejte oříšky

Sbírání lístečků

Oříšky jsou vysoce ceněny pro vysoký obsah kvalitních bílkovin, tuků, minerálů a vitaminů. Co se týká bílkovin, mají jich dokonce tolik, že mohou směle konkurovat masu. Právě proto jimi někteří vegetariáni maso částečně nahrazují. Existuje mnoho druhů ořechů. I když má každý trochu odlišnou chuť, složení a obsah jednotlivých prospěšných látek, dá se říci, že mají všechny blahodárný vliv na naši pokožku, vlasy a kvalitu nehtů.

Vlašské ořechy

Vynikají zejména množstvím omega 3 nenasycených mastných kyselin, které přispívají ke snížení cholesterolu. Je v nich také hodně draslíku, vápníku, zinku a vitaminu B6 důležitého pro správnou funkci mozku a tvorbu červených krvinek.

 

Lískové ořechy

Jsou bohaté na omega 3 nenasycených mastných kyseliny, obsahují hodně vitaminu E, jež chrání buňky před působením volných radikálů, jsou bohaté na vlákninu, která přispívá ke správné funkci trávení, obsahují také hodně vápníku, hořčíku a železa.

 

Kešu ořechy

Mají jemnou sladkou chuť, hodně hořčíku a železa. Přispívají k odstranění únavy a podporují schopnost koncentrovat se.

 

Arašídy

Jsou bohaté na omega 3 nenasycených mastných kyseliny, obsahují hodně vitaminu E, jež chrání buňky před působením volných radikálů, jsou bohaté na vlákninu, která přispívá ke správné funkci trávení, obsahují také hodně vápníku, hořčíku a železa.

 

Para

Jsou bohatým zdrojem draslíku, hořčíku a selenu. Tento prvek má prokazatelné antioxidační účinky, jež pomáhají při prevenci civilizačních onemocnění, zejména rakoviny.

 

Mandle

Jsou bohaté na omega 3 nenasycených mastných kyseliny, obsahují hodně vitaminu E, jež chrání buňky před působením volných radikálů, jsou bohaté na vlákninu, která přispívá ke správné funkci trávení, obsahují také hodně vápníku, hořčíku a železa.

 

Pekanové ořechy

Dodají organizmu mnoho zinku, který je důležitý pro fungování bílých krvinek, jež bojují proti bakteriím a virům, včetně nachlazení a chřipky.

 

Naše rada: Jezte je s rozvahou

Milujeme oříškovou čokoládu, pečeme z nich vánoční cukroví a moučníky a někdo je zobe jen tak třeba při sledování televize. To však není ten nejšťastnější způsob konzumace oříšků. Jezte je pravidelně, několikrát týdně, ale jen pár kousků a v přírodní podobě. Díky vysokému obsahu tuků (byť jsou zdraví prospěšné) jsou totiž dost kalorické. Dejte si proto maximálně hrst oříšků denně, třeba místo dopolední svačiny. 

 

Text: Zuzana
Foto: iStock
11. 2. 2021

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků