Ořechů bychom si však měli vážit nejen jako zdroje energie, kterou doslova hýří, ale také kvůli jejich účinkům.
Podle webu www.webmd.com jsou ořechy vysoce ceněny pro vysoký obsah kvalitních bílkovin, tuků, minerálů a vitaminů. Co se týká bílkovin, mají jich dokonce tolik, že mohou směle konkurovat masu. Existuje mnoho druhů ořechů. I když má každý trochu odlišnou chuť, složení a obsah jednotlivých prospěšných látek, dá se říci, že mají všechny blahodárný vliv na naši pokožku, vlasy a kvalitu nehtů.
Vlašské ořechy
Podle webu www.healthline.com vynikají zejména množstvím omega 3 nenasycených mastných kyselin, které přispívají ke snížení cholesterolu. Je v nich také hodně draslíku, vápníku, zinku a vitaminu B6 důležitého pro správnou funkci mozku a tvorbu červených krvinek.
Lískové ořechy
Podle webu www.webmd.com jsou bohaté na omega 3 nenasycených mastných kyseliny, obsahují hodně vitaminu E, jež chrání buňky před působením volných radikálů, jsou bohaté na vlákninu, která přispívá ke správné funkci trávení, obsahují také hodně vápníku, hořčíku a železa.
Arašídy
Podle webu www.webmd.com jsou bohaté na omega 3 nenasycených mastných kyseliny, obsahují hodně vitaminu E, jež chrání buňky před působením volných radikálů, jsou bohaté na vlákninu, která přispívá ke správné funkci trávení, obsahují také hodně vápníku, hořčíku a železa.
Mandle
Podle webu www.healthline.com jsou bohaté na omega 3 nenasycených mastných kyseliny, obsahují hodně vitaminu E, jež chrání buňky před působením volných radikálů, jsou bohaté na vlákninu, která přispívá ke správné funkci trávení, obsahují také hodně vápníku, hořčíku a železa.
Naše rada: Jezte je s rozvahou
Milujeme oříškovou čokoládu, pečeme z nich vánoční cukroví a moučníky a někdo je zobe jen tak třeba při sledování televize. To však není ten nejšťastnější způsob konzumace oříšků. Jezte je pravidelně, několikrát týdně, ale jen pár kousků a v přírodní podobě. Díky vysokému obsahu tuků (byť jsou zdraví prospěšné) jsou totiž dost kalorické. Dejte si proto maximálně hrst oříšků denně, třeba místo dopolední svačiny.
Připravila: Věra Hájková