Už ve chvíli, kdy otevíráte ledničku, máte špatné svědomí a víte, že si to budete vyčítat. Jenže chuť k jídlu je v tu chvíli prostě silnější. Proč máte někdy takovou potřebu jíst, i když nemáte hlad?
Jste ve stresu
Kolotoč povinností vám kolikrát neumožní dost odpočívat a vy žijete v nikdy nekončícím stresu. Podle webu www.health.harvard.edu v takových chvílích tělo produkuje kortizol, což je hormon podporující chuť k jídlu. Jak jinak by se přihlásilo o doplnění energie? Chuť pak máte většinou na tučné a sladké pokrmy, které vám „obalí“ nervy. Zamyslete se proto nad tím, jak si lépe zorganizovat čas a zařadit do svého života dostatek relaxace.
Nudíte se
Znáte ten pocit, kdy se vám do ničeho nechce nebo se nudíte. Lednička je v takových momentech ideální cíl. Vždycky se v ní najde něco, co vás rozptýlí a vy se budete aspoň chvilku cítit líp. Místo toho, abyste ji otevřeli, radši vypijte sklenici vody a běžte pryč z kuchyně. Honem dělat něco jiného, co vás rozptýlí. Ideální je fyzická aktivita: Hoďte prádlo do pračky, stoupněte si k žehlení, vyrazte na procházku. Nebo někomu zavolejte. Zkrátka odveďte pozornost jinam.
Cítíte se pod psa
Pocity osamělosti, smutku či vzteku spouští tak zvané emoční přejídání. Pomocí jídla si v takových chvílích kompenzujete svoje frustrace, je to jistý druh útěchy. Mnoho lidí si přitom vůbec tuto skutečnost neuvědomuje, někdo naopak moc dobře ví, že se tabulkou čokolády uklidní, a tak ji má pořád po ruce. „Je nutné si uvědomit, že emoční přejídání je pouze následek naší vnitřní nerovnováhy. Je třeba přijmout tento stav, najít příčinu přejídání, napojit se na tělo a učit se režimu a větší pevnosti v našem psychickém i fyzickém systému. Ideální je řešit tyto věci s odborníkem,“ říká koučka Lenka Procházka.
Máte jídlo na očích
Co doma nemáte, to nesníte. Když bude váš stolek stále „zdobit“ miska s oříšky nebo chipsy, uzobnete, i když nemáte hlad. Proto odstraňte z dosahu všechny tyhle pochutiny a ideálně je ani nekupujte. „Pokud jste někde na oslavě, doporučuji v první řadě nepřijít na úplně vyhladovělí. Během návštěvy jezte pomalu, volte hlavně zeleninu, libové maso či sýry a pijte hodně vody,“ radí výživová poradkyně Martina Jandová.
Usnadněte si hubnutí
Abyste shodili kila navíc, je potřeba dostat tělo do kalorického deficitu. To znamená přijmout méně kalorií, než vydáte. Každý z nás má přitom tento deficit nastavený jinde. Množství kalorií, které denně můžete přijmout, aniž byste přibrali, závisí nejen na věku, ale také vašem životním stylu, množství pohybu a svalové hmoty.
Velkým pomocníkem pro vás mohou být Kalorické tabulky. Je to aplikace, kterou si můžete v základní verzi stáhnout zdarma a propojit ji třeba i s chytrými hodinkami. Zapisujete si do ní vše, co sníte, ale také veškerý druh fyzických aktivit. Přehledně tak máte na očích, kolik kalorií ještě můžete přijmout. Aplikace nabízí také spoustu tipů a receptů a velkou podporu komunity lidí, kteří chtějí také zhubnout nebo se „jen“ stravovat zdravě.
Připravila: Zuzana Heralová