Víte, že na daleké Sibiři lidé přejmenovali rakytník pro jeho chuť a vůni na „sibiřský ananas“? Tato rostlina je však zajímavá i z mnoha jiných důvodů.
Rakytník řešetlákový běžně roste v moha částech Evropy a také Asie. U nás se pěstuje zatím omezeně, i když by se mu dařilo téměř všude, kromě vysokohorských oblastí.
Multifunkční rostlina
Ať už bychom se bavili o kůře, listech, květech nebo třeba plodech, rakytník je užitečný po všech stránkách. Nejznámější jsou však plody, které obsahují řadu vitamínů, biologicky účinné flavonoidy a mnohé jiné tělu prospěšné látky. Včetně aminokyselin nebo třeba oleje z dužniny, který nám poskytuje i nenasycené mastné kyseliny. V plodech se rovněž „skrývají“ například železo, draslík, vápník, mangan. Ale i látka zvaná hippophein, složka s protistresovými a protinádorovými účinky.
Jak pomáhá
Moderní medicína si nejvíce považuje plodů, které se doporučují na posílení imunity, ale také podporují trávení a působí baktericidně. Olej z plodů mimo jiné přispívá k léčbě popálenin, omrzlin, bércových vředů, hemoroidů, akné, ekzémů či lupénky. Dobře regeneruje, napomáhá růstu tkání i vlasů, ulevuje od žaludečních vředů.
Jak rakytník užívat
Plody můžete konzumovat čerstvé nebo sušené, zpracovávají se i na džusy, džemy, marmelády, bonbony, případně šťávy. A pokud chcete, dají se také konzervovat v cukerném nálevu, mrazit nebo sušit. Dobrý tip? Nemusíte vždy řešit nějaký zdravotní neduh a přesto si můžete na rakytníku pochutnat – plody se považují za dobrý preventivní polyvitaminózní prostředek.
Připravila: Věra Hájková