Medicína

Září – v tomto měsíci je nejvíce ohrožena slezina a slinivka

Sbírání lístečků

Tento nádherný měsíc nám přináší čas hojnosti, čas sklizně, kdy si náš organismus začíná ukládat z potravy jen to nejlepší, pokud mu nabídneme pestrou škálu dozrávajícího ovoce, zeleniny a obilovin. Elementem začínajícího podzimu je Země, barva žlutá a emocí je starost. Souvisí s kumulací sil pro překonání nadcházející zimy.

Slinivka má kromě látkové výměny na starosti také všechny sliznice, které jsou v zatíženém životním prostředí namáhané nejvíce. Ruku v ruce spolupracuje se slinivkou také slezina, která se podílí na obranném systému našeho těla. Druhotně ohroženým systémem je podkožní vazivo, takže si dávejme pozor na drobná zranění.


Jak poznáte oslabení slinivky a sleziny?

Tyto dva orgány spolu úzce spolupracují a tak i příznaky se spojují. Typickým projevem je nadýmání, porucha zažívacích a vylučovacích funkcí, tvorba oparů a s tím související i snížení imunity. Rychlá únava, neustálé přemýšlení o stejných věcech bez vyhlídky řešení situace.


Co pro sebe můžete udělat?

Úprava stravy, omezení nevhodných tuků, cukru, alkoholu. Dostatečný pobyt na denním světle, využijte polední pauzu k sluneční lázni. Večer již nesportujte, dopřejte si lehké protažení a šálek bylinkového čaje. Nepobývejte ve vlhkém prostředí, sauna a pára není vhodná.


Posilněte se!

V tomto období doporučuje pan J. Janča užívat vlaštovičníkovou tinkturu, která posiluje nejenom oslabené orgány v tomto měsíci, ale také játra a žlučník. TČM upřednostňuje k posílení sleziny kombinaci rýže a luštěnin. Převládající chuť pokrmů je mírně sladká.

Ryby: sladkovodní
Maso: vařené nebo dušené kuře, kachna, krůtí, jehněčí
Luštěniny: sójové boby, červené fazole, žlutý hrách,
Obiloviny: ječmen, neloupaná rýže, oves, kukuřice i s vlasy,
Zelenina: žluté a zelené fazolky, zimní tykev, karotka, tuřín, zelí, brambory, česnek, cibule, pórek, topinambur,
Ovoce: žlutá jablka, žluté blumy, hrušky, žluté melouny,
Mléčné výrobky: při zahlenění organismu úplně vyloučit
Tekutiny: voda, mandlový nápoj
Bylinky: máta, meduňka,
Koření: pepř, fenykl, skořice, muškátový oříšek, anýz,
Ostatní: slunečnicová a dýňová semínka, mandle, lískové oříšky, houby Šiitake a hlíva ústřičná, melasa, rýžový a ječný sirup.

Autor: Hana Bednářová, www.doprejsi.cz
Foto: iStock
4. 9. 2019

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků