Želatina se používá při přípravě sladkých i slaných pokrmů. Pomáhá ztužit smetanové a tvarohové krémy, používá se na ovocné dorty i přípravu sulcu nebo vaječné tlačenky. Kdy a jak použít konkrétní výrobek? V obchodech jsou běžně k dostání tyto produkty: dort-želé, cukrárenské želé, želatina a želatinový ztužovač.
Želatina
Je vhodná pro přípravu sladkých i slaných dobrot, včetně oblíbených aspiků nebo domácích sulců. Sáhnout můžete jak po práškové variantě, tak po želatině v plátcích. Pokud vám jde hlavně o rychlost a milujete sladké, pak ovšem zkuste želatinový ztužovač.
Mletá želatina
Jak se připravuje? Do hrnce dejte 3 až 4 polévkové lžíce vody, přisypte obsah sáčku a počkejte asi 10 minut, dokud nenabobtná. Za stálého míchání hrnec zahřívejte tak, aby se želatina úplně rozpustila. Přidejte 2 lžíce krému (ovocné šťávy, směsi na tlačenku – podle receptu), promíchejte a vmíchejte zpět do zbylého krému (nebo zmiňované šťávy a podobně). Dále postupujte podle konkrétního receptu. Při přípravě rosolů a aspiků smíchejte obsah sáčku s 500 ml vody nebo nálevu a nechte asi 10 minut nabobtnat. Za stálého míchání zahřejte, aby se želatina rozpustila. Vlažnou ji dále zpracujte.
Želatina v plátcích
Postupujte stejně jako u práškové želatiny, jen vody použijte o trochu méně. K přípravě slaných pokrmů můžete k rozpuštění želatiny použít i nálev z 500 ml vody, velké cibule, bobkového listu, celého nového koření a pepře. Vše nechte přejít varem. Dochuťte octem, solí, cukrem a v takto připraveném nálevu želatinu rozpusťte.
Želatinový ztužovač
Želatinový ztužovač užijete za studena na přípravu nejrůznějších dortů a dezertů. Co je dobré vědět? Jeden sáček odpovídá šesti plátkům želatiny a vystačí na přípravu až 700 gramů hmoty.
Jak na to? Obsah sáčku smíchejte se 100 ml vody a přidejte třeba do tvarohu, smetany, jogurtu a podobně Takto vyrobený krém vylepšete ovocem a použijte ho například na dort. Moučník s želatinovou hmotou nechte ztuhnout v chladničce dvě hodiny.
Náš tip: Pokud máte rádi dorty s kousky ovoce a používáte mražené plody, obalte je nejprve ve trošce tohoto ztužovače a pak zalijte dortovým nebo cukrárenským želé. Šťáva z ovoce lidově řečeno nepustí šťávu, tím páde nepromáčí korpus a samotné ovoce bude vypadat jako čerstvé.
Cukrárenské želé
Je výrobek rostlinného původu vyrobený na bázi agaru. Pomocí něho vytvoříte vysokou a pevnou vrstvu želé na dorty, zákusky či jiné moučníky i na poháry. Hodí se hlavně tehdy, když chcete dosáhnout vyšší vrstvy želatiny. Je to opravdu jednoduché: smíchejte obsah sáčku s 500 ml tekutiny, minutu povařit, za stálého míchání nechte vychladnout a použijte na sladkosti.
Dort-želé
Je také produkt rostlinný, avšak vyrobený na bázi karagenanů z mořských řas. Na rozdíl od cukrárenského želé na něj vsaďte, až budete vytvářet tenkou vrstvu želé. Rovněž jeho použití je snadné: spojte obsah sáčku se 2 až 3 lžícemi cukru, přilijte 250 ml vody nebo ovocné šťávy, důkladně promíchejte a minutu povařte. Nechte za stálého míchání vychladnout a ještě vlažným želé polijte ovoce na dortu.
Připravila: Věra Hájková