Wellness

Zelenina a ovoce: co jíst na přechodu zimy v jaro?

Chybí vám energie, cítíte únavu, jste bez nálady? To se na vás jen „podepisuje“ příchod jara. Co s tím? Nadopujte se zeleninou a ovocem!

A nejlépe z našich zdrojů, které jsou pro nás přirozené, máme je na dosah ruky, takže se místní zelenina a ovoce nemusí přepravovat na velké vzdálenosti.


Překonejte mýty

Zeptáte-li se někoho, jaké jídlo ho napadne, když slyší slova „zdravá strava“, možná začne jmenovat pomeranče, citrony, kiwi, papriku… Přitom jablka, mrkev, zelí, ředkvičky, květák nebo brokolice jsou úžasnými zdroji vlákniny, antioxidantů, vody a minerálů. Mnoho lidí tvrdí, že by jedli rádi více ovoce i zeleniny, včetně té tuzemské, ale že se obávají její zamořenosti škodlivými chemikáliemi. A tepelně upravenou zeleninu si nedají, protože se domnívají, že po uvaření už neobsahuje příliš zdraví prospěšných látek.
 

Jak z toho ven?

„Není pravda, že mražená, vařená nebo dušená zelenina či ovoce už neobsahují žádné cenné látky. Například vláknina se vlivem tepelné úpravy téměř vůbec nemění, ztrácí se však obsah některých vitamínů – citlivý je zvláště vitamín C – ale mnoho dalších vitamínů a antioxidantů v pokrmu zůstane. I kdybyste tedy varem zničili polovinu cenných látek, stále jich zůstává tolik, že pokrm můžete bez obav označit za velmi zdravý. Dokonce existují látky, jejichž využitelnost tepelným zpracováním roste, což například platí pro vitamíny rozpustné v tucích – A, D, E a K. Pokud potraviny s jejich obsahem kuchyňsky zpracujete s použitím jakéhokoliv tuku, vstřebá se jich do organismu mnohem více,“ vysvětluje Blanka Sekerová, nutriční terapeutka z Institutu sportovního lékařství Praha.


Na čem si pochutnat

Co tedy jíst, abyste měli pestrý zeleninový a ovocný jídelníček? Spolehněte se na jablka, hrušky, zavařené kompoty, sušené švestky a meruňky, ze zeleniny kromě brambor myslete na mrkev, celer, petržel, ředkev, řepu, ale i na růžičkovou kapustu, pórek, kedlubny nebo třeba zelí. Významným zdrojem vitamínu C i K je totiž právě zelí, které si můžete dopřát rovněž kysané. Mikroorganismy v kysaném zelí prospívají zažívacímu ústrojí a působí jako prevence proti některým druhům nádorových onemocnění (například rakovině tlustého střeva).
 

Nemáte sklep?

A tudíž ani zásoby doma vypěstované zeleniny nebo ovoce? Nevadí, spolehněte se na naše výrobky, což platí nejen pro kysané zelí (zkuste pro změnu červené), ale i mnohé jiné produkty. Včetně ovocných a zeleninových šťáv nebo moštů, díky kterým v tomto období získáte dostatek výživných látek. A jak poznáte kvalitní výrobky z českých a moravských luhů a hájů? Pátrejte po produktech nebo surovinách označených logem Regionální potravina, kterých se u nás aktuálně prodává necelé tři stovky.

Text: Marcela
Foto: SXC
17. 3. 2020

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků