Zelí patří mezi nepostradatelné ingredience české kuchyně. Kromě toho, že bývá součástí tradičních pokrmů, jako je vepřové s knedlíkem, pečená kachna nebo oblíbená zelňačka.
Zdravotní benefity zelí
Podle dietoložky Jillian Kubala ze specializovaného webu Healthline.com prospívají látky v zelí v prevenci proti kardiovaskulárním onemocněním. Zelí obsahuje vápník, hořčík, draslík, vitaminy C, K a E, a karotenoidy. Zelí obsahuje také velké množství kyseliny listové a je bohaté na vlákninu. Obsahuje antioxidanty, které pomáhají snižovat chronický zánět.
Výživová poradkyně Naturhouse Mgr. Štěpánka Kutišová uvádí, že zelí umí stimulovat nervy a mozek a působit proti depresím. Navíc snižuje krevní tlak a posiluje imunitní systém. Důležité látky vám dodá hlavně v syrové podobě, ale čas od času si jej můžete dopřát vařené nebo kysané.
Kysané zelí
Dietoložka Alina Petre ze specializovaného webu Healthline.com se věnuje kysanému zelí. Moderní lokální potravině s dlouholetou tradicí. Nejen že obsahuje vitamíny C, B, E, K a minerály vápník, draslík, zinek a železo, ale také je plná probiotických kultur, které podporují vstřebávání právě vápníku a železa. Pravidelnou konzumací kysaného zelí si zklidníte střevní mikroflóru, a navíc vám pomůže v hubnutí. Kyselina mléčná, obsažená v kysaném zelí, a vitamin B se starají o střevní mikroflóru. Šťáva z kysaného zelí podporuje trávení, detoxikaci a čistí pleť!
Osvěžující salát se zelím
Zkuste osvěžující salát se zelím. Jablka, mrkev a zelí nakrájejte na tenké plátky, zakapejte citronem, okořeňte dle chuti a pokapejte olivovým olejem. Můžete přidat těstoviny a skvělá večeře je na stole.
Připravila: Katka Soušková