Průjmy provázejí lidské i zvířecí organismy odnepaměti. Každý z nás se s nimi vícekrát v životě setkal, často trápí jak děti, lidi v produktivním věku, tak seniory.
Příčiny mohou být různé, avšak pokaždé se jedná o nerovnováhu ve střevech, respektive střevní mikroflóře. Pro úspěšnou léčbu je proto nutné odhalit pravou příčinu původu průjmu. Někdy se jedná o virovou či bakteriální infekci, jindy průjmové onemocnění může být parazitální – například při cestování do exotických krajin.
Akutní a chronické průjmy
Průjmové onemocnění (www.hylak.cz/prujmova-onemocneni) bývá akutní anebo chronické. S chronickým onemocněním, které souží lidský organismus déle než dva týdny, je třeba navštívit praktického lékaře či lékárníka. Většinou bývá za průjmem jiný důvod než pouhá nesnášenlivost k určité potravině, horečnaté onemocnění, choroba jícnu nebo žaludku.
Prevence pro správné fungování střevní mikroflóry
Prevencí pro správné fungování střev je podpora střevní mikroflóry. Pro tu je třeba upravit stravování s dostatkem probiotik – bílých jogurtů, kefírů, kvašených okurek a zelí, ale i zeleniny, jablek, tmavého pečiva. Vyvážený jídelníček je prospěšný pro optimální funkci střev, dostatečné vyměšování, a s tím spjaté celkové zdraví. Vždyť střevní mikroflóry je u dospělého jedince jeden až dva kilogramy, pročistit dokonale takovou hmotu je pro organismus náročné. Musíme mu s tím sami pomoci vhodně sestaveným jídelníčkem.
Účinná pomoc pro rychlé zvládnutí průjmového onemocnění
V případě, že už akutním či chronickým onemocněním trpíme, máme mnoho možností, jak se průjmu úspěšně bránit. Léčba průjmu začíná pomocí z domácí lékárny – černé, hořké čaje, dostatek tekutin, zvýšená hygiena – a končí podpůrnými prostředky moderní medicíny. Správně by dospělý s průjmem měl vypít tři až čtyři litry tekutin denně – nejen čaje, ale obyčejné nesycené vody, případně minerálky. Podstatné je i dodržování diety, kdy se vynechávají mléčné výrobky a tučné potraviny.
KP
Foto: iStock