Pokud chcete udělat něco dobrého pro své zdraví, zredukujte příjem nasycených mastných kyselin. Přestože někteří z nás berou slova o zdravé stravě na lehkou váhu, málo platné – funguje to.
Podle doc. MUDr. Michal Vrablíka , Ph.D. se ve zdravé stavě vlastně skrývá prevence mnoha chorob včetně kardiovaskulárních. A jedním z racionálních jídelních opatření je omezovat příjem nasycených mastných kyselin. Je to jednoduché; díky jejich nižšímu příjmu se sníží i hladina cholesterolu a následně výskyt kardiovaskulárních chorob. Pro přesnost dodejme, že kromě vyšší hladiny cholesterolu ke zmiňovaným nemocem vede i vysoký krevní tlak a kouření.
Najednou ne, postupně ano
Chtít však po lidech, aby z gruntu změnili svůj životní styl a aby ze dne na den:
- dbali na správnou stravu
- nekouřili
- pravidelně cvičili
- hlídali si rozumnou váhu (pod BMI 25)
- alkohol konzumovali s mírou
tak to by nemělo velký význam. Ovšem když začnete postupně, po jednotlivých krocích, snáz se dočkáte úspěchu. Zkuste to nejprve s tuky.
Ještě trocha teorie
Podle webu www.nzip.cz předstvují tuky jednu ze tří základních živin a jsou zdrojem vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K). Bez nich by to nešlo, potřebujeme je k tvorbě steroidních hormonů, rovněž zajišťují tělu dodávku cholesterolu – stavebního kamene buněčných membrán. Některé tuky jsou také zdrojem esenciálních, pro lidský organismus nepostradatelných mastných kyselin. Měli bychom si však stále připomínat, že zatímco ty rostlinného původu a z ryb jsou pro nás vhodnější, tuky živočišného původu už nikoliv.
Jak na to
Podle MUDr. Otto Herbera by tuky měly tvořit přibližně 30 procent denního energetického příjmu a z nich ty živočišné maximálně jednu třetinu, zbylé dvě třetiny pak tuky rostlinné a tuk z ryb. Současně ovšem musíte myslet i na dostatečný příjem ovoce a zeleniny, vlákniny a nízkotučných (ideálně zakysaných) mléčných výrobků. Rovněž není od věci střídat přílohy – rýži, brambory, těstoviny a luštěniny. Tyto potraviny obsahují málo nasycených mastných kyselin, proto si pochutnáte na zdravějším pokrmu.
Jezte zdravěji
Abyste si připravili racionálnější jídelníček a i díky němu snížili zdravotní rizika plynoucí ze špatného životního stylu, zkuste se řídit těmito radami:
- na vaření i vytření nádobí používejte rostlinné oleje a tuky (margariny), ne máslo nebo sádlo,
- když si koupíte maso, odkrojte z něj viditelný tuk,
- lepší je konzumovat více ryb a drůbeže bez kůže než červeného masa,
- omezte smažení, více grilujte,
- dávejte přednost mléčným produktům se sníženým obsahem tuku,
- sledujte označování potravin
Ovšem pomáhají i maličkosti. Řekněme, že máte rádi sýry a nechcete se vzdát právě těch tučnějších. Pak si na chleba nebo rohlík nedávejte plátky, ale sýr nastrouhejte, ve finále ho spotřebujete méně. Další praktické informace najdete na webových stránkách ozdravné kampaně našich lékařů Nasycené škodí.
Připravila: Věra Hájková