Brambory jsou pevným základem české kuchyně a nabízejí velmi široké možnosti využití a úprav. Na trhu můžeme narazit na nespočet různých odrůd, které se liší kvalitou a varným typem.
Jak nám prospějí brambory
Dietolog Ryan Raman ze specializovaného webu Healthline.com uvádí, že brambory obsahují mnoho vitaminů a minerálů. Hlavně vitamíny C a B a minerály draslík, mangan, hořčík i železo. Konzumací brambor dodáme našemu tělu také vydatnou dávku antioxidantů, především flavonoidů a karotenoidů. Brambory jsou především vydatným zdrojem energie ve formě sacharidů. Neobsahují lepek, a proto jsou vhodnou součástí bezlepkové diety.
To nejlepší se ukrývá přímo pod slupkou, proto je nejlepší vařit brambory neoloupané anebo si vybírat kvalitní odrůdy, které lze jíst i se slupkou. Pokud držíte dietu, preferujete zdravý životní styl nebo se léčíte s diabetem, měli byste při konzumaci brambor brát v potaz také jejich glykemický index, který určuje nárůst hladiny krevního cukru po jídle. Zatímco brambory v páře mají GI okolo 65, u hranolek už se vlivem delší tepelné úpravy šplhá na 90. I u brambor tak platí – čím kratší a jednodušší úprava, tím lépe.
Myté brambory neskladujte
Už samotný výběr brambor se může jevit jako jednoduchá věc. Chcete-li ale nakoupit větší množství, vyhněte se baleným, krásně čistým a umytým bramborám, protože ty jsou určeny pro přímou spotřebu, nebo jen velmi krátkodobé skladování.
Varné typy brambor
Varný typ A, AB (BA)
Odrůdy s velmi pevnou dužninou. Nerozváří se. Hodí se pro přípravu salátů a jako příloha.
Varný typ B, BC
Patří sem odrůdy se středně pevnou a kyprou dužninou, slabě až středně moučnaté. Vhodné jako příloha, do polévek a pro přípravu těst a kaší. Tyto brambory se rozvářejí rychleji a po uvaření jsou spíše polotuhé a musíte je proto na plotně víc hlídat.
Varný typ C (CB)
Vhodné pro přípravu bramboráků, placek, na kaše, knedlíky i do těsta. Rychle se rozváří, a obsahuje nejvíce škrobu. Připravíte s ním výborné bramborové knedlíky, noky a bramborovou kaši.
Připravila: Katka Soušková