Jak se vám daří držet novoroční „hubnoucí“ předsevzetí? Je velice důležité si uvědomit, že základem správného hubnutí jsou především zdravé potraviny. Ovoce, ale hlavně zelenina je samozřejmě základ, ovšem i další potraviny je možné do svého jídelníčku zařadit, aniž by se porušovala pravidla zdravého stravování. Ing. Petr Havlíček, specialista na výživu a garant produktů řady Víte, co jíte, radí, které to jsou a jak s nimi správně zacházet.
Ing. Petr Havlíček se věnuje zdravému životnímu stylu a výživě více než 15 let. Je známý především z pořadu Jste to, co jíte, kde pomohl desítkám lidí úspěšně zhubnout. Své aktivity rozšířil o spolupráci se společností REJ a společně nabízejí řadu potravinářských výrobků pro aktivní životní styl pod značkou Víte, co jíte. „Na trhu je spousta potravin, které se tváří jako „velmi zdravé“, jsme ovlivňováni reklamou a nabídkou supermarketů, ale je těžké najít opravdu kvalitní výrobky. Dlouho jsem hledal výrobce schopného a ochotného předložit lidem produkty, které skutečně odpovídají zdravému životnímu stylu,“ říká Ing. Havlíček.
Snídaně
„K snídani nebo dopolední svačině doporučuji sypané nezapékané müsli – jeho základem jsou nepražené celozrnné ovesné vločky, které patří k nejzdravějším obilovinám. Není přidán tuk ani bílý cukr a stejně jako celá produktová řada obsahuje vysoký podíl vlákniny. Novinkou je oříškové müsli, které díky velkému podílu lískových oříšků, mandlí a kousků čokolády skvěle chutná a přitom obsahuje pouhých 6g cukru ve 100g,“ říká Petr Havlíček. „Díky speciální šetrné technologii zpracování vloček jsou i další druhy müsli, například čokoládové a s tropických ovocem, příjemně křupavé, aniž by byly suroviny praženy či zapékány. Doporučuji je doplnit kvalitním bílým jogurtem,“ radí Havlíček.
Oběd
„Nebojte se celozrnných těstovin! Mohu je vřele doporučit k obědu ať už jako přílohu či součást salátu. Jsou vyrobeny z italské 100% semoliny, takže vždy drží tvar a konzistenci a na rozdíl od klasických těstovin mají nižší glykemický index a 2x více vlákniny.“
Mnoho lidí má obavy, že celozrnné těstoviny nemají přirozenou chuť a snadno se rozvaří, ale vyzkouší-li vřetena nebo penne Víte, co jíte, jsou většinou nadšeni.
Svačina
Když se řeknou sušenky, většina lidí si nedovede představit, že by mohly být i zdravé. „Za tyto se však s klidem zaručím – obsahují zdraví prospěšnou vlákninu, která je pro správné fungování organismu nezbytná,“ říká Havlíček. Tyto sušenky nabízíme ve čtyřech druzích, grahamové, žitné a žitné s kakaovou vlákninou. „Ty jsou mým jasným favoritem a vždy je mám po ruce, ať už mě přepadne hlad v kanceláři, autě nebo při sportu. Jsou skutečně celozrnné, mají nižší obsah tuku a cukru, a hlavně se při výrobě nepoužívají ztužené tuky. Navíc jsou jednotlivě balené, což ocení hlavně dámy, které si jich mohou dát vždy pár do kabelky a přes den kdykoli pohodlně rozbalit a pochutnat si,“ dodává Petr.
Během ledna a února letošního roku je navíc možné koupí těchto sušenek přispět Fondu ohrožených dětí, protože společnost REJ věnuje z každé prodané krabičky 50 haléřů Opuštěným a týraným dětem.
Večeře – tip jak ozdravit běžná jídla
Klíčem ke zdravému stravování jsou především potraviny s vysokým obsahem vlákniny. Pokud je potraviny samy od sebe neobsahují, je možné ji dodatečně doplnit pomocí speciálního rezistentního škrobu Hi-maize. „Hi-maizeTM je unikátní zdroj nerozpustné vlákniny s širokým využitím při pečení a vaření, kdy část mouky nahradíte Hi-maizeTM a do potraviny dostanete potřebnou vlákninu. Tím si i z tradičních receptů na koláče, moučníky, ale třeba i knedlíky připravíte nutričně zajímavější pokrm s vysokým obsahem vlákniny a nižším glykemickým indexem,“ radí Petr Havlíček.
Spoléhejte na logo!
Kvalita a nutriční vyváženost vybraných produktů je potvrzena i mezinárodní značkou Vím, co jím a piju, kterou získávají potraviny splňující přísná kritéria Mezinárodní zdravotnické organizace. „Logo upozorní zákazníka, že potravina obsahuje jen to, co obsahovat má (množství cukrů, tuků, soli, transmastných kyselin, vlákniny), aniž by musel podrobně zkoumat složení výrobku,“ říká PR manažerka o. p. s. Vím, co jím Marie Vladyková.
Více informací naleznete na www.vitecojite.eu
Přirpavila: Zuzana
Foto: archiv
10.1. 2016