Wellness

Cukr v ovoci a jeho role při hubnutí

Sbírání lístečků

S šířením nízkosacharidových diet a rozvojem debat o škodlivosti cukru začínají někteří lidé váhat nad konzumací ovoce. Bojí se, že je příliš sladké, a z hlediska zdravé výživy proto nevhodné.

„Tvrzení, že ovoce je plné cukru, musí být uvedeno do kontextu. Je pravda, že většinu kalorií v ovoci opravdu tvoří fruktóza, tedy přírodní ovocný cukr. To je ale u rostlinné stravy přirozené a v žádném případě to neplatí jen pro ovoce. Zelenina je na tom podobně a také se jí nebojíme,“ říká expertka na výživu Susan Bowerman.

Sacharidy v ovoci a zelenině

Ovoce i zelenina se skládají převážně ze sacharidů, nejde však pouze o cukr. Obsahují také škroby nebo celulózu, která dodává vlákninu.

Než se rozhodnete zaujmout k nějaké potravině negativní postoj, protože má příliš vysoký obsah sacharidů, zamyslete se nejen nad jejich množstvím, ale i nad typem. Je velký rozdíl v nutriční hodnotě přírodních sacharidů v rostlinné stravě a prázdných kalorií v podobě přidaných cukrů, které najdeme v průmyslově zpracovaných potravinách,“ radí Bowerman.

Měli bychom si při konzumaci ovoce stanovovat hranice?

Tuto otázku dostávám často. Při konzumaci velkého množství ovoce by teoreticky mohlo dojít k překročení doporučeného příjmu kalorií. Pokud si ale děláte starosti ohledně cukru, ovoce se nemusíte bát. Abyste zkonzumovali stejné množství cukru, jaké najdete ve středně velké slazené limonádě, museli byste sníst čtvrtku opravdu velkého melounu,“ vysvětluje Susan Bowerman.

Pozor na marmelády a džusy

Ovoce a zpracované ovocné výrobky musíme rozlišovat. Při výrobě džusu je ovoce zpravidla zbaveno slupky, což ho ochudí o vlákninu. V případě marmelád se sice často využívá celé ovoce, velké množství přidaného cukru ale zhoršuje nutriční hodnoty výsledného výrobku. Pokud vám záleží na přínosech pro vaše zdraví, dejte před džusy a marmeládami přednost raději čerstvému ovoci.

Přírodní sladidla

Možná jste někdy přemýšleli nad tím, zda mají přírodní sladidla jako med nebo javorový sirup oproti cukru nějaké výhody. Podle Susan Bowerman mezi nimi ale z výživového hlediska velký rozdíl není. „Kalorie v cukru, medu a přírodních sirupech jsou srovnatelné. Je pravda, že přírodní sladidla navíc obsahují vitaminy a minerály. Všechna tato sladidla ale konzumujeme v tak malých množstvích, že jejich celkové přínosy pro naše zdraví oproti cukru jsou minimální. Při výběru se proto můžete rozhodovat čistě podle chuti.“

Připravila: Kateřina Outlá

Zdroj informací: expertka na výživu Susan Bowerman, Herbalife Nutrition
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků