Na začátku podzimu vrcholí sklizeň dýní. Je velká škoda, že si je mnoho lidí spojuje především kvůli svátku Halloween, a to jen v podobě do tmy svítících ozdob. Dýně má mnohem víc co nabídnout. Mimo blahodárných účinků na naše zdraví z ní lze vykouzlit na talíři skvělá a chutná jídla, která vám pomohou ke štíhlejším křivkám.
Dužina jako zdroj vitamínů a vlákniny
Podle nutriční terapeutky Kerri-Ann Jennings, MS, RD z webu Healthline.com obsahuje dýňová dužina mimo vody také pro tělo prospěšnou vlákninu, která podporuje trávení a správnou funkci střev. Bohatá je také na důležitý antioxidant beta-karoten, který chrání organismus a je zdrojem vitamínu A.
“Obsažené vitamíny a minerály v dýňové dužině mohou blahodárně působit i na vaší pokožku. Dokážou rozzářit pleť a dodat jí elasticitu, pomohou i s vráskami. Z dužiny si můžete připravit také hydratační masku, která pleť příjemně vyživí,” radí výživová poradkyně Mgr. Tereza Vincourová.
Semínka nevyhazujte
Většina lidí dýni rozkrojí, vydlabe a semínka vyhodí. Dělají ale velkou chybu. Podle Kerri-Ann Jennings, MS, RD jsou semínka plná minerálů, nejvíce hořčíku, zinku. Ty podpoří váš imunitní systém a ochrání vás před srdečními chorobami. Když je hodíte na pánev a zprudka nasucho opražíte, stanou se i skvělou křupavou pochoutkou pro podzimní večery u filmů.
Podporuje hubnutí
Pokud jste se rozhodli zhubnout nebo si jen držíte linii, dýně by ve vašem jídelníčku určitě neměla chybět. Obsahuje minimum kalorií, ale jakékoliv jídlo s touto zeleninou vás příjemně zasytí. Samozřejmě záleží na tom, s čím dýni zkombinujete. Receptů je spoustu, a to nejen slaných, ale i sladkých. “Pokud se rozhodnete připravit si typicky podzimní dýňový koláč a nasypete do něj spoustu bílého cukru, nemůžete čekat, že to vaši linii neovlivní. Doporučuji přípravě jídel věnovat potřebný čas a přemýšlet nad všemi ingrediencemi. Především nad tím, zda je nelze nahradit zdravější variantou. V případě cukru třeba čekankovým sirupem,” popisuje Mgr. Tereza Vincourová.
Připravila: Katka Soušková