Přemýšlíte, jaké oleje používat na vaření? Podívejme se podrobněji na dýňový, mandlový a olej z vlašských ořechů.
Dýňový olej
Dýňový olej se získává za studena ze semen dýně oranžové a pro zdraví je přínosný hlavně díky obsahu vitaminu E a minerálních látek jako jsou zinek, vápník, hořčík či železo. Z mastných kyselin obsahuje hlavně omega 6 mastné kyseliny. Olej je vhodný do salátů, pomazánek a k dochucení polévek. Bod zakouření je 140 °C.
Mandlový olej
Mandlový olej nemá překvapivě téměř žádnou vůni po mandlích. Obsahuje vysoký podíl nenasycených mastných kyselin, s převahou mononenasycených, vitaminy A a E a minerální látky. V kuchyni je výborný na zjemnění a dochucení salátů, pomazánek i sladkých jídel. Bod zakouření je 216 °C.
Olej z vlašských ořechů
Olej má díky svému původu žluto-zelenou barvu. Obsahuje zdraví prospěšné omega 3 polynenasycené mastné kyseliny. Vzhledem ke specifické chuti najde uplatnění při dochucování salátů, převážně s ovčím nebo kozím sýrem či červenou řepou. Bod zakouření je 160 °C.
Připravila: Katka Soušková