Wellness

Honí vás mlsná: jak se poprat s neustálou chutí na něco sladkého

Sbírání lístečků

Sladká chuť je pro nás nejlákavější, protože byla díky nasládlému mateřskému mléku vůbec první chutí, kterou jsme přijímali? Většině lidí chutnají sladké plody.

Nejdřív jezte, pak mlsejte

Nikdy sladkému nedávejte přednost před jiným jídlem. Pořád u mlsání vnímejte především funkci „požitek navíc“ a zásadně si ho dopřávejte až poté, co se zasytíte kvalitními potravinami s dostatkem nejen vhodných sacharidů či tuků, ale také bílkovin. V tomto základu se zaměřte hlavně na potraviny s nízkým, maximálně středním glykemickým indexem. Nízký a střední glykemický index vám zaručí pocit delší sytosti a odloží nástup chutí na sladké.

Sladké nesupluje jídlo

Zapomeňte na systém „raději si dám o koktejl navíc a vynechám večeři“. Sladké samo o sobě nedodá vašemu tělu potřebné živiny, rozhodí vám hladinu krevního cukru, vystaví následnému vlčímu hladu (takže se stejně budete muset najíst).

Hlídejte si, co pijete

Když máte žízeň, pijte hlavně vodu a vyhněte se sladkému pití. Budete-li pít dostatek vody, na sladké pitíčko už ani nebudete mít chuť. A nejspíš vás přejde i chuť na zmrzliny, nanuky a další chladivé dobroty.

Najděte si jinou odměnu

Zkuste se odnaučit brát sladké jako odměnu – za běhání, tvrdou dřinu, toleranci vůči tchyni, prostě za cokoli. Je to ta nejpomíjivější odměna. Vymyslete si třeba bodový systém. Za všechno, co se vám povede, čím sama sebe překvapíte, si klidně pište body, malujte sluníčka nebo kreslete hvězdičky, potom je jednou za čas sečtěte a pak si plňte větší a trvalejší přání, než jsou ta sladká.

Kombinujte hříšné a zdravé

Střídejte hříšné jídlo s tím, co vám prospívá. A to můžete, i co se sladkostí týče. „Když si jednou dopřejete pořádnou ledovou kávu, prostě se naučte, že příště to bude frappé bez cukru. Smetanovou zmrzlinu pak můžete snadno prostřídat s domácí dření, pařížský dort s odlehčeným tvarohovým dezertem plným ovoce. Kalorické rozdíly jsou neuvěřitelné! Hlavně tehdy, když odlehčené varianty budou převažovat,“ vysvětluje výživová poradkyně Ivana Bednářová BA.

Neokrádejte se o skutečný požitek

Všechno sladké si pak hlavně nezapomínejte vychutnávat. Jeho takřka až magnetická přitažlivost, fakt, že bychom ho neměli, totiž nejčastěji vede k tomu, že dotyčnou dobrotu zhltneme během pár vteřin. A to je škoda. Chuťové buňky si ji nestihnou vychutnat, mozek ani nezaregistruje, že měl prožít to kýžené sladké potěšení. A než se vyšvihne hladina krevního cukru, aby zasignalizovala, že cíl sladké mise byl naplněn, stihnete si najednou dát místo jednoho nanuka dva.

Dbejte na kvalitu

Když už budete mlsat, musí to být něco, co bude mít nějaký přínos. V regálech pak místo „dobroty“ ze ztužených rostlinných tuků raději sáhněte po pravé tvarohové zmrzlině, protože z tvarohu už si vaše tělo něco vezme.

Netýrejte se počítáním

Když si do cukrárny sednete s notýskem a kalkulačkou, vytratí se efekt labužnického vychutnávání. Raději si pak zajděte na procházku.

Nic si nevyčítejte

Pokud už půjdete do letního mlsání, pak prostě s plným vědomím toho, že si ho užijete a nebudete si ho po pěti minutách vyčítat. Až si objednáte plážový koktejl, tak s pocitem, že víte, co děláte, po dobré rozvaze, co se použitých surovin týče, a hlavně s vyhlídkou, že když už, tak si ho prostě vychutnáte.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: Eat this, not that, kaloricketabulky.cz, výživová poradkyně Ivana Bednářová
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků

UŽIVATEL