Wellness

Glykemický index: kdy a proč ho máme sledovat?

Pokud dodržujete redukční dietu, pak si určitě hlídáte energetický příjem a výdej. Což je správné. Ovšem stejně tak byste měli sledovat i glykemický index potravin. Oč jde a proč je tento údaj tak důležitý?

Zjednodušeně řečeno: glykemický index (GI) udává, jak rychle se cukr z jídla dostane do krve. Je dobré vědět, že čím vyšší je hodnota GI, tím rychleji se cukr vstřebá, a vy zase tím dříve budete mít hlad. Kdo se snaží dodržovat redukční dietu, měl by tedy sledovat i hodnoty GI – čím budou nižší, tím lépe pro vás.
Zapamatujte si: GI nerovná se obsah sacharidů ani neodpovídá kalorické hodnotě potravin.

Jak to funguje

Když sníte pokrm se sacharidy, stoupá hladina cukru v krvi a vyplavuje se hormon inzulín. Právě tento hormon sice umí „zařídit“ opětovný pokles hladiny cukru v krvi, jenže – jakmile cukr klesne příliš, znovu se přihlásí pocit hladu, nebo minimálně chuti. Pro lidi, kteří nemají vůli pevnou jako skála, je to vlastně signál – dejte si zase něco dobrého. Jenže následná konzumace jídla znovu zvýší cukr v krvi, ten se opět sníží, dalším jídlem zvýší… Aniž byste byli lékaři nebo odborníky na diety, asi je vám jasné, že častější výkyvy rozhodně neprospívají vašemu organismu, ba právě naopak.

Co na GI působí?

Výše GI je ovlivněná vzájemným poměrem tří základních živin – sacharidů, tuků a bílkovin, také obsahem vlákniny, jež zpomaluje využití cukrů, dále způsobem zpracování potraviny a velikostí porce,“ vysvětluje RNDr. Dana Dvořáková ze společnosti OLMA.

Méně je více

Pokud držíte redukční dietu, pak vězte, že vám prospějí potraviny s nízkým GI (<50). Glukóza se z nich vstřebává pomaleji a díky tomu nedochází k velkým výkyvům, hladina cukru v krvi je stabilnější. Navíc ani nebudete pociťovat tak častý hlad, nebude vás tolik honit „mlsná“.


Mezi potraviny s nižším GI mimo jiné patří mnohé druhy zeleniny, některé ovoce, ale také například mléčné produkty, ořechy a jiné. Ovšem chce to předem si zjistit potřebné údaje: například datle, banán nebo meloun mají vysoký GI, a přitom melouny tak rádi jíme v domnění, že vlastně skoro nic nesníme. Naopak nižší GI slibují třeba jablka, švestky a pro mnohé možná překvapivě i sušené ovoce.

Mléčný paradox

Další zajímavostí je fakt, že nižší hodnota GI rozhodně nerovná se i nižší energetická hodnota potraviny. Srovnejte si to například u mléčných produktů. „Paradoxem pro běžného konzumenta je, že čím více tuku mléčný výrobek obsahuje, tím nižší je jeho glykemický index. Při redukční dietě však nesmíme zapomínat na to, že tuk nejen snižuje GI, ale současně obsahuje mnoho energie. Je tedy nutné sledovat všechny důležité výživové parametry komplexně a také v návaznosti na bezprostředně plánovanou fyzickou aktivitu,“ uzavírá Dana Dvořáková.


Připravila: Marcela
Foto: SXC
2. 6. 2020
 

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.


Diskuze: příspěvků