Zelená lékárna

Hrušky: zdraví, které chutná

Plody tradičního ovoce nám osladí život, i když už léto dává vale a počasí se ochlazuje. Ovšem hrušky je dobré konzumovat nejen kvůli jejich lahodné chuti.

Hruška je přírodní diuretikum, které se zařazuje do jídelníčku i těm, kdo chtějí shodit nějaké to kilo navíc, a současně i tehdy, když si dopřáváte detoxikační kúry. Doporučuje se ale i při ledvinových potížích. Podporuje vylučování kyseliny močové, i proto byste na toto ovoce měli myslet, když vás trápí například dna.


Zásobárna prospěšných látek

Sladké ovoce obsahuje řadu vitamínu, minerálů i stopových prvků. Kromě jiného jsou hrušky bohaté na draslík, o němž se uvádí, že snižuje riziko vysokého krevního tlaku. Ostatně tento fakt je známý už řadu staletí. Z dalších složek jmenujme vlákninu a organické kyseliny. Ze sacharidů u hrušky převládá fruktóza (což je důvod, proč se doporučují také diabetikům), současně však nabízí málo tuků, což je výhodné, ale i málo bílkovin. Pozitivní je i vysoký obsah vody či přítomnost tříslovin, které ulevují při potížích se žaludkem.


Pro lepší trávení

Kromě diuretického působení slibují hrušky také jemný adstringentní účinek, což ocení hlavně naše střeva. A i když se mnohdy tvrdí, že toto ovoce je těžko stravitelné, rozhodně to neplatí pro měkké zralé plody. Pokud je však chcete krátce povařit, aby se daly ještě snáz rozkousat, počítejte s tím, že ztratíte vitamíny, ovšem mnohé ostatní látky v ovoci zůstávají. I to je důvod, proč si hrušky tak rádi zavařujeme, vyrábíme z nich džemy a marmelády nebo je využíváme jako náplň do mnoha sladkostí.

Hrušky se rovněž doporučuje konzumovat v době, kdy jste oslabení, po nemoci, a protože posilují organismus, můžou si na nich bez obav pochutnávat také starší lidé. Až se dosyta najíte čerstvých plodů, upečte si podle našeho receptu lahodný koláč.

Hruška Helene

Suroviny:

  • na těsto: 1 vejce, 300 g másla, 1 zarovnaná kávová lžička strouhané citrónové kůry, 1 směs na Bábovku Dr.Oetker
  • na náplň: 1 balíček Créme Olé pudingu bez vaření s čokoládovou příchutí Dr.Oetker, 300 g šlehačky, 3 zarovnané polévkové lžíce moučkového cukru,
  • na zdobení: asi 300 g loupaných hrušek, 1 balíček čirého Dortového želé Dr.Oetker


Jak na to: Utřete vejce s máslem a citrónovou kůrou, přidejtee směs na bábovku. Vyválejte těsto, které rozložte do vymazané koláčové formy. Dejte péct do předehřáté trouby (v elektrické na 170 °C, horkovzdušné na 150 °C, v plynové na střední stupeň) asi na 20 minut.


Créme Olé připravte podle návodu na obale, místo mléka použijte neušlehanou šlehačku. Krém rozetřete na upečený korpus. Hrušky rozložte na krém. Dortové želé připravte podle návodu na obale, jako tekutinu použijte šťávu z hruškového kompotu. Nechte trochu vychladnout a nalijte na koláč. Chcete-li, můžete ho ještě dozdobit čokoládovými hoblinami a ušlehanou šlehačkou.

Připravila: Marcela
Foto: Dr.Oetker
18. 9. 2020

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.


Diskuze: příspěvků