Krásná barva, příjemně zaoblený tvar, a hlavně jedinečná chuť charakterizují ovoce, jehož sezona je právě v plném proudu. A protože potrvá až do Vánoc, máte šanci si ho dostatečně užít.
Místo jablka
Někdy je těžké přemluvit děti, aby více jedly ovoce. U kaki by vám to nemělo dát práci. Sladký plod se snadno loupe (u čerstvých kaki to není nezbytně nutné). „Bez obav ho můžete konzumovat, i když dodržujete dietní režim, protože potřebujete ještě před svátky shodit. Jeden kus (168 gramů) asi 118 kJ,“ radí výživová poradkyně Ivana Bednářoví BA.
Prospěšné látky
Podle webu Healthline.com nabízí kaki celou škálu tělu prospěšných složek. Vitamíny A, C, E, B6 a minerály draslík, měď, vápník, fosfor. Vedle vlákniny nabízí také antioxidanty flavonoidy a betakaroten. Kaki obsahuje 20 % denní dávky vitaminu C, který spolu s obsaženými flavonoidy a karetoinidy působí proti zánětu.
Kaki obsahuje také kvercetin a kemferol, které pomáhají snižovat riziko srdečních onemocnění. Navíc kyselina tříslová a gallová pomáhají snížit krevní tlak.
Připravila: Věra Hájková