Každý z nás si v jídle občas zahřeší. Ať už je to pečená husa na rodinné oslavě nebo kynuté buchty na návštěvě u babičky, dost možná vaše hodování skončí pálením žáhy, nepříjemným pocitem plnosti či nadýmáním. Není divu, hlavním viníkem problémů se zažíváním bývá skladba našeho jídelníčku.
Pokud chcete nepříjemným potížím předejít, nejezte smažené, tučné a příliš kořeněné pokrmy a kyselá jídla. Špatně stravitelné jsou také některé druhy syrové zeleniny, jako je například cibule, křen, ředkvičky či okurky. Počítejte s tím, že „štamprlička“ na dobré zažívání, může přispět k pálení žáhy, protože alkohol zvyšuje kyselost žaludku. Šumivé nápoje zase způsobují větry a káva žaludek zbytečně dráždí. Svou roli hraje i množství jídla, na kterém si pochutnáte a to, v jakém stavu se vaše trávicí soustava nachází.
Životní styl
Zamyslete se nejen nad tím, čím se krmíte, ale také kolik toho sníte a jakým způsobem. K obtížím přispívá stres, nedostatečné rozžvýkání potravy, spěch při jídle nebo dlouhé přestávky mezi jídly. Negativní vliv má také nikotin, který zbytečně zvyšuje množství vylučované žaludeční kyseliny.
Co můžete udělat
Kromě toho, že vyloučíte jídla, která vám nedělají dobře, dodržujte některé zásady:
- Jezte pravidelně a po menších porcích, při jídle nikam nespěchejte.
- Zkuste předcházet stresu třeba tím, že zvýšíte fyzickou aktivitu.
- Nechoďte spát s plným žaludkem.
- Nekuřte a omezte konzumaci alkoholu.
- Při krátkodobých potížích si dejte bylinkový čaj – blahodárně působí máta, heřmánek, fenykl či skořice.
- Pokud jsou vaše potíže časté, vyhledejte lékaře.
Text: Zuzana
Foto: iStock
4. 9. 2017