Nevíte, co si nalít do sklenice, když vody už máte dost, a slazené nápoje zase nejsou ve větším množství zdravé? Zkuste to s ledovým čajem, který vás právě v teplých dnech příjemně ochladí.
Řekli byste, že ledové čaje lidé pili už v 19. století? Vycházely ze zeleného čaje a podávaly se s likérem.
Nejstarší tištěný recept na ledový čaj
Údajně se datuje rokem 1879. „Poté, co se začne vařit voda v konvici, slijte jeden litr a dejte do něj 2 vrchovaté lžíce zeleného čaje. Pokud chce někdo ledový čaj k večeři, připravte ho kolem snídaně. V čase večeře konvici sceďte do džbánu, nic nemíchejte. Nechte ho odstát a pak přelijte do karafy. Sedlina z čaje zůstane na dně džbánu. Naplňte sklenice ledem, přidejte 2 lžíce cukru do každé z nich a zalijte čajem. Dochuťte šťávou z citrónu,“ praví se v něm.
1904: důležitý mezník
Ovšem už v 80. letech 19. století se začal pro ledový čaj používat i černý čaj. Někde si to však zjednodušili a do tradičního horkého nápoje přidali místo cukru pár kostek ledu. Obliba černého ledového čaje začala stoupat spolu s tím, jak byla základní surovina snáze k dostání. A postupně lidé přišli na chuť i bylinkovým ledovým čajům, ostatně například mátu používáme dodnes.
Mezníkem v historii tohoto nápoje se stala Světová výstava v roce 1904. Protože tenkrát panovala neskutečná horka, nikdo neměl příliš chuť pít teplé nápoje. A tak na řadu přišly ledové čaje. Připravovaly se jednoduše: lahve s teplým čajem se postavily uzávěrem dolů a čaj se nechal protékat ledovými trubkami.
Inspirujte se
Připravit si ledový čaj podle svého gusta můžete sami, my vám však nabízíme jeden osvědčený, starý recept z roku 1928, v němž se uvádí: „Čaj zalijte čerstvě uvařenou vodou a louhujte 3 až 5 minut, poté čajové lístky odstraňte. V zásadě musí být ledový čaj silnější, protože se k němu ještě přidá led. Nejoblíbenější je středně silný čajový extrakt z dobré směsi černého čaje. Poté, co čaj sladíte, nezapomeňte, že se bude ještě míchat s ledem – oslaďte ho tedy raději o něco více, než přidáváte cukr do klasického horkého čaje. Směs promíchejte s kostkami ledu, dochuťte citronem a ozdobte snítkou máty, jahodami, třešněmi, plátkem pomeranče nebo ananasu.“
Jak je vidět, v minulosti si lidé ledové čaje bez rozpaků přislazovali. Moderní doba však nabádá, abychom na zbytečný cukr – a v ledovém čaji opravdu nemusí být – raději zapomněli. A pokud byste si chtěli ověřit, zda váš domácí ledový čaj snese parametry s nápojem, který připravují profesionálové, přijďte si je ochutnat do některé z kaváren Costa Coffee.
Připravila: Věra Hájková