Aktuálně jsou k dostání šťavnaté oranžové plody, které chutnají snad všem. Využijte právě probíhající meruňkovou sezónu, která kromě chuti nabízí i podporu vašemu zdraví.
Na jaře nás stromy meruněk potěší pohledem na bílé nebo růžové květy, a nyní v létě zase obsypanými plody. Pokud vám záleží na tom, co jíte a chcete znát původ zakoupených meruněk, doporučujeme navštívit farmářské trhy, například v Praze u metra Pankrác nebo Anděl, kde je prodávají Schauerovy zahrady.
Léčivé síly plodů
K podpoře zdraví se nejčastěji využívají plody, méně pak květy a listy. Zajímá vás, co sladké meruňky obsahují? Kromě cukrů jde o mnohé kyseliny, například jablečnou, citrónovou nebo listovou, dále beta-karoten, z něhož si náš organismu vyrábí vitamín A, vitamíny řady B a také C, rovněž i fosfor, železo, měď a jiné přírodní složky.
Užitečný beta-karoten
Nejčastěji se zmiňuje působení beta-karotenu, který chrání organismus před škodlivými vlivy volných radikálů, ale také podporuje správnou činnost imunitního systému, funkci štítné žlázy a jater. Pokud jste aktuálně v doléčovacím režimu po vážné nemoci, měli byste si meruňky ordinovat denně. Vitamín A ve svém důsledku přispívá ke zlepšení zraku, rovněž je potřebný pro vývoj kostí, spolupůsobí i na tvorbu kůže a sliznic. A i když to pro někoho může znít jako maličkost, pomůže vám zbavit se únavy.
Na srdce, ale i hemeroidy
Látky obsažené v plodech jsou užitečné pro naše srdce i nervovou soustavu, krvetvorbu, růst buněk, práci žaludku nebo střev. Chcete tip pro krásu? „Ordinujte si“ meruňky preventivně, protože předcházející vzniku šedin. A pokud někdo ve vašem okolí potřebuje podpořit chuť k jídlu, hned mu meruňky také doporučte. Široký léčivý záběr oranžových plodů dokládá i fakt, že z meruněk si lze připravit odvar, který se používá, když vás trápí hemeroidy.
Velmi chutné jsou však i sušené meruňky, nabízející velký podíl železa.
Tip pro lidi nemocné s játry
I vy si můžete dopřát meruňky, raději však v podobě zavařenin. Vyzkoušejte například meruňkovo-ananasový džem:
Nejprve omyjte a vypeckujte 600 g meruněk, odvažte si i 375 g ananasu (nebo zvolte jiné ovoce, třeba višně či banány) a vše pokrájejte nadrobno. Smíchejte s 1 kg želírovacího cukru, zakapejte šťávou z jednoho citrónu a směs odložte na 3 až 4 hodiny. Pak ji dejte v hrnci na plotnu a vařte zhruba 4 minuty. Po dostavení zavařeninu okamžitě dejte do sklenic.
Recept pro krásu
Krásně zralou meruňku rozmačkejte a smíchejte s trochou slézového čaje, naneste na omytý obličej a nechte působit přibližně 15 až 20 minut. Tato přírodní ovocná maska dodá pleti vlhkost a pomůže vyhlazovat vrásky, které vznikají sluněním.
Připravila: Marcela s využitím zdroje Léčivé stromy a keře podle bylináře Pavla nakladatelství Eminent
Foto: iStock
22. 5. 2020