Zelená lékárna

Jak nám prospějí třešně: podporují trávení i hubnutí

Sbírání lístečků

Jsou skvělé do koláčů, knedlíků nebo se dají jíst jen tak čerstvě utržené ze stromu. Kdo by je nemiloval! Třešně chutnají báječně a jejich zrání je předzvěstí léta.

Příroda nám nabízí na výběr několik desítek druhů tohoto kulatého peckového ovoce, které se k nám rozšířilo z Malé Asie. O popularitě třešní svědčí i lidové pranostiky, vzpomeňme si třeba na májové líbání pod rozkvetlými stromy nebo trhání třešňových větviček v prosinci na svátek svaté Barbory. Pro svou lahodnou sladkou chuť jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce. Skrývají v sobě ale také spoustu látek, které prospívají našemu zdraví.

Chutné a zdravé

Podle webu www.webmd.com najdeme v třešních především fruktózu a vitamíny C, A a B. Obsahují také poměrně velké množství organicky vázaného jódu. 100 g třešní obsahuje dokonce doporučenou denní dávku, takže jsou velmi vhodné pro ty, kdo mají nemocnou štítnou žlázu. Dále mají 80% vody, karoten, třísloviny, pektin a kyseliny – citrónovou, vinnou a jablečnou. Nechybí ani minerální látky, především vápníku pro kosti a zuby a pro správnou funkci nervů, železo pro krvetvorbu a dýchání buněk a draslíku, který podporuje vylučování vody z těla. To blahodárně působí na játra a ledviny a působí na snižování krevního tlaku. Konzumace třešní reguluje trávení a zbaví tělo toxických látek. V době, kdy je třešní dostatek, je dobré si dopřát třešňovou kúru. Do jídelníčku na pár dní zařadíme denně kolem 350 g třešní.

Jak nám prospějí

Třešně jsou dobré v boji proti nadváze, mají blahodárný vliv na krásu pokožky a pomáhají proti zácpě. Pozor si musíme dávat snad jen na vodu. Všechno bobulovité ovoce totiž rychle kvasí, takže pokud si dopřejete pořádnou porci srdcovek, nezapíjejte je příliš vydatně. Jinak si koledujete o pořádné zažívací problémy. Používají se i sušené květy. Jsou aromatické, takže je najdeme v různých čajových směsích,“ vysvětluje výživová poradkyně Ivana Bednářová. Třešně využívá i kosmetický průmysl. Podívejte se, možná právě váš krém obsahuje jejich výtažky. Jsou totiž pomocníkem při vyhlazování vrásek.

Čerstvé, mražené, kompotované

Jako většina bobulového ovoce, ani tohle nevydrží dlouho čerstvé. Pokud je nespotřebujete do druhého dne na přípravu oblíbených moučníků nebo kynutých knedlíků, mělo by přijít na řadu další zpracování. Skvěle se hodí na přípravu domácího džemu, marmelády nebo kompotů. Dají se i zmrazit nebo vypeckovat a usušit. V tom případě jimi můžeme s úspěchem nahradit rozinky.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: www.webmd.com/diet/health-benefits-cherries, výživová poradkyně Ivana Bednářová
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků