V české kuchyni je bulgur ještě stále málo známý a neprávem opomíjený. Přitom je lehce stravitelný a má příznivé nutriční složení, protože obsahuje vitamíny, minerály a minimum tuku.
“Vláknina činí cca 16% hmotnosti, podporuje činnost střev a příznivě působí na nervovou soustavu,“ vysvětluje Martin Moučka, který u nás zastupuje značku Zdravých potravin ARAX.
Bulgur se prodává světlý a tmavý (celozrnný), má oříškové aroma a připravuje se jako rýže – opláchnete ho pod tekoucí vodou a dáte na 15 až 18 minut do osolené vody v poměru 1 díl bulguru na 2 díly vody. „Hodí se jako příloha, na přípravu různých rizot, do salátů, na karbanátky, do nádivek nebo polévek,“ doplňuje Martin Moučka.
Nejznámějším pokrmem z bulguru je salát původem z Libanonu a Sýrie, tzv. Tabbouleh.
Tabbouleh se slunečnicovými semínky
Suroviny:
- 200g bulguru ARAX
- 3 větší rajčata
- 1 červená cibulka
- jarní cibulka (menší svazek)
- petrželka
- máta
- hrst slunečnicových semínek (opražených)
- citrónová šťáva na dochucení
- sůl, pepř a olivový olej
Příprava:
- Bulgur uvaříme dle návodu a necháme vychladnout.
- Do větší mísy na menší kousky nakrájíme rajčata, červenou cibulku, jarní cibulku, petržel a mátu. Vše dobře promícháme.
- Přidáme vychlazený bulgur, dochutíme citrónovou šťávou, pepřem a solí, zakápneme olivovým olejem a vše opět dobře promícháme.
- Podáváme vychlazený. Ideální na letní horké dny.
Připravila: Anna
Foto: Foodish
29. 8. 2018