Minulý týden jsme si připomněli, co dobrého nám dokážou poskytnout ořechy, a nyní se už zaměříme na konkrétní druhy. Představíme si vlašské a lískové oříšky a navíc také mandle.
Tyhle malé zdroje energie se obecně považují za něco nezdravého, ale opak je pravdou. Jak připomíná Lucie Svobodová, odbornice na výživu a zdravý životní styl, když si denně zobnete doslova několik oříšků, můžou vám jen prospět.
Vlašské ořechy
Jádra plodů ořešáku královského patří mezi jedny z nejstarších potravin, které lidé konzumovali patrně už v mladší době kamenné. „Nabízejí vysoký podíl tuku (cca 70 procent) a bílkovin (asi 18 procent – podobně jako maso) a mnoho dalších látek, jako vitamíny B a E, kyselinu listovou, mangan, hořčík, draslík, železo a selen. Díky obsahu omega 3 mastných kyselin pomáhají tělu bojovat s méně příznivými tuky, snižují cholesterol, krevní tlak, zlepšují elasticitu cév a celkově působí protizánětlivě,“ uvádí odbornice.
Na nespavost i akné
Vlašské ořechy dále podporují rozvoj myšlení, paměti a schopnosti soustředit se a také vám přijdou vhod, když trpíte nespavostí (obsahují hormon spánku zvaný melatonin). Nemusíte je ale konzumovat pouze ve formě vyloupaných jader, vynikající je i olej z nich lisovaný, který se přidává například do salátů.
Aby toho nebylo málo, listy a slupky vlašských ořechů se uplatňují v kosmetice i farmacii. Nálev z listů má antiseptické vlastnosti, používá se k obkladům na opruzenou pokožku nebo aknózní pleť. A pokud chcete zregenerovat a oživit přirozenou tmavou barvu vlasů, opláchněte je nálevem z listů ořešáku.
Lískové ořechy
Tyto plody lísky obecné nyní budeme používat častěji, bez nich se totiž neobejde mnoho druhů cukroví. Proč? „Ačkoli v nich nenajdete téměř žádné sacharidy, patří mezi nejsladší ořechy. Obsahují kolem 60 procent kvalitních tuků, působí tedy opět jako prevence kardiovaskulárních a neurologických obtíží. Jejich konzumací zlepšujeme paměť a zbavujeme se stresu a napětí,“ uvádí Lucie Svobodová. Dále představují bohatý zdroj dobře vstřebatelných bílkovin (cca 14 procent), vitamínu E, C, vlákniny, karotenu, kyseliny listové a minerálních látek (měď, železo, bor, hořčík, fosfor…).
Kdy vám prospějí
Lískové ořechy pomáhají rozpouštět ledvinové kameny, jsou významné v prevenci osteoporózy a celkově posilují organismus. Blahodárně působí i na úpravu menstruačního cyklu. Ovšem vsadit na ně můžou všichni, které trápí hemeroidy či křečové žily – v těchto případech si uvařte nálev z listů a aplikujte obklady nebo sedací koupele.
Z lískových ořechů se také lisuje olej, který nachází uplatnění jak v kuchyni, tak i v péči o pleť a vlasy. Podporuje prokrvení pokožky, hodí se pro všechny typy pleti, včetně aknózní.
Máme rádi mandle
Zmiňujeme je, i když nejde o „pravé“ ořechy. Mandloň obecná paří mezi peckovice, jejíž plody v sobě ukrývají jádra bohatá na zdraví prospěšné látky. Díky tomu, co mandle obsahují, se zařazují mezi takzvané super potraviny. O nich se uvádí, že brání nádorovému bujení. „Stejně jako ostatní ořechy obsahují mandle velký podíl kvalitních tuků (cca 50 procent) a bílkovin mají dokonce více než maso (jde o přibližně 25 procent). Pokud je pravidelně zařazujeme do jídelníčku, výrazně tím zlepšujeme stav kardiovaskulárního a nervového systému. Dále díky vysokému obsahu vápníku, hořčíku a vitamínu E pomáhají při bolestech hlavy i při menstruačních obtížích,“ říká Lucie Svobodová.
Do koupelny i do kuchyně
Ostatně vitamín E jako účinný antioxidant brání pokožce v tvorbě vrásek. Což je důvod, proč se s mandlovými výtažky často setkáváte v kosmetických výrobcích. Mandlový olej platí na suchou i ekzematickou pleť a „nasazuje se“ jako účinná přírodní zbraň proti tvorbě lupů či lámavosti nehtů.
„Z mandlí se vyrábí výživově hodnotné mandlové mléko či máslo. Mandlové mléko představuje alternativu mléčné stravy pro děti i dospělé alergické na kravské mléko, nebo pokud chcete omezit spotřebu klasických mléčných výrobků. A mandlové máslo? Je skvělou složkou zdravých domácích dezertů, obilných kaší nebo se uplatní jako pomazánka na pečivo i palačinku. Po přimíchání kakaového prášku a případně doslazení sladem, medem nebo javorovým, agáve či datlovým sirupem získáte napodobeninu sladké oříškové pomazánky,“ nabízí chutné a zdravé tipy Lucie Svobodová.
A které ořechy probereme příště? Těšit se můžete na pekanové, dále para ořechy a také pistácie.
Připravila: Marcela
Foto: Lucie – Centrum zdraví
11. 11. 2014