Nyní se budeme věnovat ořechům, jejichž názvy začínají písmenem p. Můžete v tom vidět i symboliku, protože ořechy jsou neskutečně zdravou potravinou. Samozřejmě i u nich platí osvědčené pořekadlo: méně je více.
Para ořechy mají krásný tvar, a jakmile je vyloupnete z tuhé slupky, pochutnáte si na velkém, lahodném ořechů. Pekanové můžeme přirovnat ke známým vlašákům, jsou si podobné tvarem a do určité míry také chutí. A pistácie? Ty vás potěší vyváženým poměrem živin. Další zajímavosti nám prozradí Lucie Svobodová, odbornice na výživu a zdravý životní styl.
Para ořechy
- Jde o semena tropického stromu juvie ztepilé. Plod připomíná známý kokosový ořech, ve kterém se ukrývá až 40 para ořechů poskládaných jako dílky pomeranče.
- Obsahují velké množství olejů (60 až 70 procent) a také hojně bílkovin, kvalitou srovnatelných s proteiny slepičího vejce, které jsou proteinové složce lidského těla nejpodobnější.
- „Slibují vynikající ochranné účinky pro váš organismus díky vysokému množství selenu a vitamínu E. Dále jsou bohaté na hořčík, železo, fosfor a draslík,“ upřesňuje odbornice.
- Blahodárně působí na imunitní systém, kardiovaskulární systém i krvetvorbu.
- Zkrátka nepřijde ani váš půvab, para ořechy prospějí také nehtům, vlasům i pokožce.
- Na co si dát pozor: Kupujte jen čerstvé ořechy. Díky vysokému obsahu tuku jsou velmi náchylné k plísním a ke žluknutí.
Pekanové ořechy
- Tvarem se podobají vlašským ořechům, ostatně jsou s nimi botanicky příbuzné. Pekanové ořechy však mají jemnější a sladší chuť.
- Patří k tučným ořechům, obsahují asi 72 procent tuku, a dále 10 procent bílkovin.
- „Skvěle působí na nervovou soustavu díky vysokému množství vitamínu B6 neboli pyridoxinu. Proto se hodí i pro studenty a osoby trpící stresem,“ připomíná Lucie Svobodová.
- Jako ostatní ořechy s vysokým obsahem tuků slibují ochranu srdce a cév.
- Pekany obsahují velké množství zinku, který je důležitý pro správnou funkci imunitního systému, chrání nás před nachlazením a různými infekcemi.
- Většinou se používají do sladkých koláčů, výborné jsou však i za syrova. V kuchyni využijete rovněž pekanový olej, například až budete chystat ryby nebo rýži.
- Abyste je snáz vyloupali, nechte je 15 minut odpočívat v horké vodě.
Pistácie
- Pistácie jsou plody vysokých a rozložitých pistáciových keřů. Ořechy se ukrývají v tvrdé hladké slupce, která při dozrání puká – pouze tyto puklé ořechy jsou jedlé.
- Barva pistácií je žlutavá až krásně zelená. Právě ty nejzelenější se považují za nejvíce kvalitní a také jsou nejdražší. Zelená barva je daná přítomností barviva chlorofyl a právě ta se využívá v potravinářství při přípravě dezertů a zmrzlin.
- Pistácie mají vyvážené složení živin: nabízejí 55 procent tuku, 20 procent bílkovin, 15 procent sacharidů a také mnoho vlákniny.
- „Vynikají vysokým obsahem draslíku, hořčíku a vápníku, působí tedy pozitivně na snižování krevního tlaku. Dále obsahují železo, zinek, selen, vitamíny A, B, E. Oprávněně se tedy považují za kvalitní antioxidant, chránící tělo i před nádorovým bujením,“ připomíná Lucie Svobodová.
- Běžně se konzumují pistáciové ořechy pražené a solené, mnohem lepší jsou však v neupraveném stavu.
- Pistáciový olej patří k luxusním pečujícím olejům, kvalitou podobný mandlovému oleji. Pomáhá vyhlazovat vrásky a jizvy, hydratuje stárnoucí pleť.
Připravila: Marcela
Foto: Lucie – Centrum zdraví
18. 11. 2014