Testosteron je hlavní mužský hormon. Vyskytuje se i u žen, ale v mnohem menší koncentraci. U žen vzniká ve varlatech, u žen ve vaječnících.
Nejvyšší hladina testosteronu je ráno a v průběhu dne klesá. S postupem věku se přirozená hladina testosteronu obvykle snižuje o 1 % až 2 % a k poklesu dochází již od 25 až 30 roku života.
Nicméně stále není dokázáno, zda je klíčovým faktorem samotný proces stárnutí, nebo spíše fakt, že starší muži již méně dbají o své zdraví a životosprávu. Zvyšování hladiny testosteronu je každopádně dobré podpořit celkovým zdravým životním stylem, dostatkem spánku a sexu, sportem, ale také správným jídelníčkem. Které potraviny mohou pomoci?
Avokádo
Podle webu healthline.com je avokádo ovoce bohaté na zdravé tuky podporující správnou produkci testosteronu. Celých 77 % kalorií avokáda tvoří tuky. Zvýšený příjem zdravých tuků se pojí s tvorbou testosteronu. Navíc avokádo obsahuje nízký obsah polynenasycených a vysoký obsah mononenasycených tuků. Pro váš testosteron výborná kombinace. Avokádo je bohaté na vitamíny rozpustné v tucích. Mnoho z nich je pro tvorbu testosteronu nezbytných.
Banán
Podle webu www.mariongluckclinic.com je banán dobrým zdrojem vitamínu a antioxidantů, které přispívají k tvorbě testosteronu ve vašem těle.
Kakao
Je pro podporu testosteronu má kakao důležitý obsah antioxidantů a minerálů jako je hořčík, zinek, železo nebo měď a také optimální rozložení tuků s nízkým obsahem polynenasycených tuků.
Losos
Podle webu healthline.com je losos chutná ryba bohatá na zdravé tuky obsahující omega-3 mastné kyseliny, obsahuje i lehce stravitelné a kvalitní bílkoviny. Především má losos oproti dalším rybám vyšší hladinu vitamínu D a ten, jak víme, je podle lékařských studií jednou z klíčových živin pro zvýšení syntézy testosteronu.
Olivový olej
Podle webu pubmed.ncbi.nlm.nih.gov je jedním z nejlepších zdrojů tuků pro optimální tvorbu testosteronu. Olivový olej má výborné rozdělení tuků pro podporu testosteronu (73 % mononenasycených, 14 % nasycených a 13 % polynenasycených mastných kyselin), je bohatý na antioxidanty, a také působí protizánětlivě.
Připravila: Věra Hájková