Zelená lékárna

Potraviny pro lepší kondici: pomohou meruňky i olivy

Sbírání lístečků

Vypadat dobře a cítit se skvěle bez ohledu na kalendářní věk? To by se určitě líbilo každému. Ale jde to! Když sami „přiložíte ruku k dílu“, máte šanci. Poradíme vám, které potraviny vám pomohou.

Přirozený proces, kterým stárnutí bezesporu je, nelze jen tak ošálit. Ovšem stejně tak je známo, že tento proces podporují škodlivé volné radikály. A právě proti nim brojí zdravé antioxidanty, které najdete v mnoho surovinách.

Cibule a česnek

Aromaticky výrazná dvojice, tedy cibule a česnek, nepatří do našich kuchyní jen v době, kdy máme chřipku či nachlazení. Podle webu www.ncbi.nlm.nih.gov působí protiinfekčně a celkově přispívají k našemu zdraví. Ostatně právě na česnek například Číňané nedají dopustit. Proč, Moc dobře ví, že zpomaluje degenerativní onemocnění spojená s vyšším věkem.

A co si ještě přidat na talíř? Zkuste osvědčené kysané zelí. Statistiky praví, že lidé konzumující tuto potravinu pravidelně, se prokazatelně dožívají požehnaného věku (kyselina mléčná mimo jiné regeneruje organismus).

Petrželová nať

Obsahuje hojné množství vitamínu C (denní dávku pokryjí dvě lžíce natě), který si nejlépe uchováte, když nať nebudete vařit. Naopak ji přidejte do pokrmů až na závěr. Což platí pro jídla z mas, ryb, nádivek, ale třeba i tvarohových pomazánek, stejně jako pro „zelenou dekoraci“ uvařených brambor a jiných příloh. Podporuje obranyschopnost, posiluje životní energii a přispívá k lepší náladě,“ radí výživová poradkyně Ivana Bednářová BA .

Meruňky i olivy

Přestože ještě není jejich sezona, až přijde, najezte se meruněk dosytnosti. Věřte nebo ne, právě toto ovoce se označuje jako anti-aging prostředek. Podle fytoterapeuta (absolvent studia léčivých rostlin na Farmaceutické fakultě v Hradci Králové) Pavla Váni jde kromě cukrů o mnohé kyseliny, například jablečnou, citrónovou nebo listovou, dále beta-karoten, z něhož si náš organismu vyrábí vitamín A, vitamíny řady B a také C, rovněž i fosfor, železo, měď a jiné přírodní složky. Látky obsažené v plodech jsou užitečné pro naše srdce i nervovou soustavu, krvetvorbu, růst buněk, práci žaludku nebo střev. Velmi chutné jsou však i sušené meruňky, nabízející velký podíl železa.

A než si ji budete moci koupit či vypěstovat, spolehněte se na olivový olej, který můžete používat celoročně. „Antioxidanty a další tělu prospěšné látky, jež se nacházejí v olivách, můžou skutečně zpomalovat stárnutí našeho organismu, pokud tento olej užíváme v dostatečném množství,“ vysvětluje výživová poradkyně Ivana Bednářová BA.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: kniha Co jíst když, Jarmila Madžuková, Start 2003, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/, výživová poradkyně Ivana Bednářová BA, fytoterapeut Pavel Váňa
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků