Wellness

Potraviny pro podzimní vaření: jak nám prospěje dýně, řepa, kaštany a topinambury

Podzim s sebou přináší nejen sychravé počasí, krátké dny a unavená rána, ale i pestrobarevné koruny stromů, vlahou vůni deště a zajímavé sezónní potraviny. Co takhle oživit svůj tradiční jídelníček něčím novým?

Dýně

Stále oblíbenější dýně snad ani nemůže v repertoáru podzimní kuchyně chybět. Její hlavní předností je to, že se dá zpracovat nejenom do hlavních jídel a polévek, ale jsou z ní i výborné dezerty, koláče, buchty a další sladké dobroty. Vybrat si můžete hned z několik odrůd, které naleznete v každém obchodě. Špagetová dýně se bude hodit spíš do pyré nebo slaných jídel, muškátovou, máslovou nebo hokaido dýni můžete použít i do sladkých.

Výhodou je, že pokud není porušená, dlouho vám vydrží. A čím déle ji uchováte, tím výraznější chuť a obsah vitamínů bude mít. Ale zase to nepřežeňte, pak riskujete, že bude vláknitá a bledá. Obecně platí, že je dobré ji zpracovat do 2-3 měsíců. Podle nutriční terapeutky  Kathleen M. Zelman, MPH, RD, LD, z webu webmd.com je dýně bohatá na vitamíny a minerální látky, obsaženy v ní jsou především vápník, hořčík, draslík, beta-karoten a vitamíny A, B, C. Pomáhá při žaludečních potížích, poruchách ledvin a srdečních obtížích. Je vhodná jako součást jídelníčku při redukční dietě, jelikož má nízkou energetickou hodnotu a vysoký obsah vlákniny.

Řepa

Věděli jste, že řepa se dostala do Evropy z Babylonie? V antické době se používala hlavně jako lék. Zdravotní přínosy řepy shrnuje webmd.com. Při nachlazení oceníte především vitamín C. Bohatá je také na vitamín B, který příznivě působí na nervovou soustavu. Červené zbarvení řepy je způsobeno betalainy, které snižují zánět.

Vedle řepy červené můžete narazit také na řepu žlutou, která má jemnější chuť. Nebo řepu chioggiu. Po rozkrojení vás čeká krásná podívaná, jelikož má sytě růžovou nebo žlutou barvu s bílými kruhy. Hodit se bude hlavně do salátů, kde vynikne její nevšední vzhled.

Topinambur

Někdy se můžete setkat i s názvem jeruzalémské artyčoky. Jde o druh slunečnice, jejíž jedlou částí jsou hlízy. Jsou křehké a jejich slupka je zbarvená od bílého přes žlutý, až po červený odstín. Díky tenké slupce je nemusíte loupat, pouze je dobře omyjte a uvařte jako brambory. Ve Francii je vyhlášenou pochoutkou topinamburová polévka, která se nezahušťuje a nechá se tak vyniknout typická oříšková chuť.

Podle nutriční terapeutky Kristy Del Coro, MS, RDN, CDN z webu verywellfit.com obsahují málo škrobu a sacharid inulin, díky němuž je mohou konzumovat i diabetici, a který snižuje cholesterol a krevní cukr. Topinambury jsou cenným zdrojem minerálních látek. Obsahují hořčík, draslík, vápník, železo, fosfor, křemík a zinek. Z vitamínů stojí za zmínku vitamín A, D, B, nebo provitamín A. Vysoký obsah vlákniny a esenciálních aminokyselin přináší další benefity pro zdraví.

Zázvor

Asi většina z nás si nedokáže představit podzim a zimu bez zázvoru. Často je to první surovina, po které sáhneme, když jsme nachlazení. Stejně spolehlivě pomůže i při žaludečních potížích.

Svou typickou vůni má díky zázvorovým silicím, štiplavou chuť pak po gingerolu. Ze zázvoru se zpracovává oddenek, který se dá použít čerstvý i sušený jako koření. Použít jej můžete v receptech indické či asijské kuchyně, nebo do různých moučníků. Je také obsažen v perníkovém koření.

Kaštany

Pokud si letos na podzim dáte kaštany, nejenom, že si skvěle pochutnáte, ale také si tím zlepšíte náladu. Podle webu webmd.com obsahují vitamín B a další látky, které pomáhají předcházet ztrátě paměti a působí proti psychickým problémům. Dále jsou kaštany bohaté zejména na vitamíny A i C a díky nízkému obsahu cukru je mohou i diabetici.

Konzumují se pouze po tepelné úpravě, neboť čerstvé mají trpkou chuť. U nás se nejčastěji setkáte s pečenými kaštany. Výtečné je také kaštanové pyré, nebo pyré z jablek a kaštanů. Skvěle se hodí k masu, nebo jestli máte rádi nádivku, zkuste do ní přidat kaštany.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: www.webmd.com/diet/ss/slideshow-health-benefits-pumpkin, www.webmd.com/diet/health-benefits-beetroot, www.verywellfit.com/jerusalem-artichoke-nutrition-facts-and-health-benefits-5076353, www.webmd.com/diet/health-benefits-chestnuts
Zdroj fotografií: Pexels

Diskuze: příspěvků