I když se to nezdá, žebříček výskytu mikrobů v kancelářských prostředích vedou hlavně kuchyňky a odpočívárny. Uhádnete, o která místa konkrétně jde? Vyhráli jste, pokud jste tipovali dřezy a madla mikrovlnek. Nejšpinavější povrchy, kterých se zaměstnanci pracující v kancelářích dotýkají každý den.
K tomuto závěru dospěl průzkum Dr. Charlese Gerby, profesora mikrobiologie na americké Arizonské univerzitě, který realizoval pro Kimberly-Clark. Se svým týmem provedl až 5000 stěrů z různých pracovišť, včetně výrobních zařízení, právních firem, pojišťovacích společností, zdravotnických společností a call center.
Místa plná mikrobů
Abychom však byli přesnější, pojďme si ve stručnosti představit nejproblematičtější místa. V první řadě jde o vodovodní kohoutky a dřezy v odpočívárnách (75 procent), o něco menší výskyt mikrobů je pakl na madlech mikrovlnných trub (48 procent), dále na klávesnicích (27 procent) těsně následovaných madly dvířek ledniček (26 procent), tlačítky na výdej chlazené vody chlazené vody (23 procent).
Asi 15 procent žen a 25 procent mužů si po použití toalety neumyje ruce. Můžeme se sice utěšovat, že tento průzkum proběhl v Americe, ale když si sami sáhneme do svědomí – jaká by byla vaše odpověď?
Námět k zamyšlení
Pokud pracujete v kancelářských prostorách, pak můžete být bakteriemi způsobujícími různá onemocnění vystavení ve svých jídelnách stejně jako kdekoli jinde v kanceláři. „Lidé si uvědomují riziko mikrobů na toaletách, ale ostatním prostorám se nedostává stejného stupně pozornosti. Tento průzkum ukazuje, že kontaminace se může šířit pracovištěm, když si zaměstnanci připravují oběd, vaří si kávu nebo prostě píšou na klávesnicích,“ řekl Dr. Charles Gerba.
Více očisty
Výsledky průzkumu samozřejmě přispívají ke zdůraznění role úklidových firem, jenže co si budeme povídat – kuchyňky a osobní pracovní místa se můžou okamžitě, a to díky použití jednoho jediného člověka, znovu kontaminovat. Proto se vyplatí osvojit si i další návyky. Mnohdy stačí problematická místa jen omýt nebo otřít dezinfekční utěrkou a bude hotovo.
Připravila: Věra Hájková