Šípky se těšily velké oblibě už ve starověkém Řecku a Římě. Šípkové květy byly považovány za symbol lásky. Náhrdelníky z šípků měly přitáhnout pozornost milované osoby.
Podle webu stylecraze.com jsou šípky přírodním zdrojem prospěšných látek. Obsahují vitamín C, který pomáhá podpořit imunitu, zpomaluje proces stárnutí, zmírňuje únavu a podporuje trávení.
Vitamínová bomba
Kromě vitamínu C jsou šípky zdrojem karotenů, vitamínů B1, B2 a P. Plody jsou bohaté na pektiny, třísloviny, organické kyseliny, silice, železo, vápník a fenoly.
Šípky mají protizánětlivé, protivirové a antioxidační účinky. Chrání buňky před toxickým působením škodlivých látek. Obnovují přirozený stav buněk a brzdí degenerativní procesy.
Kdy a jak je sbírat
Plody se doporučuje trhat v září, říjnu a začátkem listopadu. Ale jen do prvních mrazů. Sbírají se pouze tvrdé a zralé plody. Sušené šípky se skladují maximálně rok.
Kromě šípkového čaje můžete vyzkoušet i domácí šípkový sirup. Domácí šípková marmeláda je vhodná na chléb i na vaření.
Připravila: Katka Soušková