Stévie pochází z Jižní Ameriky, z oblasti kolem řeky Paraná, která protéká Brazílií a Paraguají. Zdejší indiáni ji používali jako sladidlo.
Pro Evropany rostlinku objevil a popsal botanik Moisés Santiago Bertoni již v roce 1887. Na konci sedmdesátých let dvacátého století se stéviovým sladidlem začalo sladit v Japonsku a odtud se toto sladidlo rozšířilo do celé jihovýchodní Asie. Evropa zůstávala až do nedávné doby skeptická a sladidlo jen s výjimkou Francie nepovolila používat.
Proč je stévie tak zajímavá?
Stevia rebaudiana je subtropická rostlinka dorůstající výšky 65-80 cm. A dá se dnes celkem snadno koupit přes internet a řada lidí ji také pěstuje za oknem. Má ráda světlo, teplo a vlhko. Jejími lístky si můžete osladit čaj, ale i další nápoje nebo jídla. Lze je používat čerstvé, mražené i sušené.
Podle webu healthline.com jde o nekalorické sladidlo z přírodního zdroje, které má přibližně 200 až 300x vyšší sladivost než klasický řepný cukr. Stévie nezvyšuje hladinu krevního cukru, naopak, zdá se, že ji pomáhá dokonce stabilizovat, je tedy vhodná i jako alternativa cukru pro diabetiky. Extrakt ze stévie nebo její lístky, se tedy dají používat místo klasického cukru. Lze ji použít i na pečení.
Srovnání sladivosti
1 čajová lžička cukru = lístek stévie velikosti 1/8 čajové lžičky = několik zrnek stéviového koncentrátu
1 hrnek cukru = 2 rovné čajové lžičky stéviových lístků = ¼ čajové lžičky stéviového koncentrátu
½ čajového šálku cukru = lístek stévie velikosti ½ čajové lžičky = špetka stéviového koncentrátu.
„Jak se dlouhodobě ukazuje, umělá sladidla preferují lidé podle individuálně vnímané chuti. Stévie je podle mého názoru vítaným rozšířením spektra umělých sladidel, zejména pak pro pacienty s diabetem,“ říká prof. MUDr. Milan Kvapil.
Odborníci upozorňují na to, že reálným řešením není jen samotné snižování kalorií v nápojích a jídlech. „Lidé by mohli snadno podlehnout iluzi, že pak mohou vypít a sníst kolik chtějí. Řešením je samozřejmě rovnováha mezi dostatkem pohybu a racionálním jídelníčkem, jehož součástí pak mohou být i potraviny a nápoje se stéviovým sladidlem,“ upozorňuje odborník na výživu RNDr. Pavel Suchánek.
Připravila: Katka Soušková